ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ρεκόρ παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και εξαγωγές

Ρεκόρ παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και εξαγωγές
Η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές στη χώρα μας ξεπέρασε φέτος για πρώτη φορά την αντίστοιχη παραγωγή από φυσικό αέριο ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές στη χώρα μας ξεπέρασε φέτος την αντίστοιχη παραγωγή από φυσικό αέριο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών.

Στις δομικές ανατροπές στην αγορά ενέργειας που επέφερε η διεθνής κρίση, περιλαμβάνεται επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τάσεων στην ηλεκτροπαραγωγή του Green Tank:

-Αθροιστικά για τους 8 πρώτους μήνες του έτους, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν κάθε άλλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 13.238 GWh, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ορυκτό αέριο με 13.150 GWh, το οποίο μειώθηκε οριακά για πρώτη φορά από το 2018. Η πρωτιά των ΑΠΕ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τον Ιούλιο και συνεχίστηκε στο 8μηνο.

-Με όρους μεριδίων στην κάλυψη της ζήτησης οι ΑΠΕ κάλυψαν το 37,5% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 37,2% μειώνοντας για πρώτη φορά το μερίδιό του από το 2017, ο λιγνίτης το 11,3%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 8,6%, ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών περιορίστηκε στο 5,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ