ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων ζητά το ΔΝΤ – Φόβοι για την κτηματαγορά

Σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων ζητά το ΔΝΤ – Φόβοι για την κτηματαγορά
Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν IMF Staff Photograph

Στην προειδοποίηση πως σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον είναι κρίσιμη η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του περιορισμού των πιθανών απειλών για την παγκόσμια οικονομία και την αποφυγή μιας άτακτης αυστηροποίησης των οικονομικών συνθηκών, προχωρεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που έδωσε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν ανέφερε παρουσιάζοντάς την έκθεση πως οιπαγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν σφίξει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τους για να αποτρέψουν παγίωση του πληθωρισμού.

«Οι χρηματοοικονομικές ευπάθειες είναι αυξημένες για τις κυβερνήσεις, και ειδικά για αυτές με υψηλό χρέος, καθώς και για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι ασφαλιστικές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα hedge funds και τα αμοιβαία κεφάλαια», είπε ο Τομπίας Άντριαν και προσέθεσε: «Οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων έχουν μειωθεί, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί, ο δανεισμός σε σκληρό νόμισμα έχει γίνει πιο ακριβός και το άγχος σε ορισμένα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει επιταχυνθεί. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, με το κόστος δανεισμού για πολλές χώρες και εταιρείες ήδη να αυξάνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας».

Στο σημείο αυτό ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αγορές ακινήτων διεθνώς. «Οι ευάλωτες αγορές ακινήτων σε πολλές χώρες εγείρουν ανησυχίες για κινδύνους που θα μπορούσαν να διευρυνθούν και να επεκταθούν στις τράπεζες και στη μακροοικονομία. Οι κίνδυνοι για τις κτηματαγορές αυξάνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των αυστηρότερων συν8θηκών δανεισμού. Στη βάση αυτή οι αυξημένες τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να προσαρμοστούν απότομα σε ορισμένα τμήματα της αγοράς», τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε πως αν και ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας έχει ενισχυθεί και διαθέτει υψηλά επίπεδα κεφαλαίου και άφθονα αποθέματα ρευστότητας, ωστόσο σε περίπτωση που μια απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, το 29% των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών θα έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα.

Τέλος, τόνισε πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο που έχει τεθεί, αλλά και να αποφύγουν την αποσύνθεση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι που θα έβλαπτε την αξιοπιστία τους. «Η σαφής επικοινωνία σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικής, η δέσμευση στη σταθερότητα των τιμών και η ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και την αποφυγή της αστάθειας της αγοράς», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ