ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Έξυπνες» πόλεις: Καλούνται να επιταχύνουν οι δήμοι για να πάρουν τη χρηματοδότηση

Η προθεσμία για την κατάθεση των προτάσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινείται η μέχρι τώρα ανταπόκριση των δήμων της χώρας όσον αφορά στην κατάθεση των προτάσεων τους στο πλαίσιο της δράσης «Έξυπνες Πόλεις» που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προτάσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από τους 315 δήμους, τους οποίους αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει από την 1η Ιουλίου, ενώ η συγκεκριμένη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε ανακοινωθεί επισήμως πριν περίπου ένα χρόνο με τον αρμόδιο υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο να έχει ζητήσει τότε από τους δημάρχους να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράμματος.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο κ. Λιβάνιος παρέστη πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) όπου και προέτρεψε τους δημάρχους να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο οποίος ευθύς εξαρχής ήταν στη διάθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά, για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή χρειαστούν αναφορικά με την κατάρτιση και την υποβολή των σχεδίων αξιοποίησης του προγράμματος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί δήμοι που έχουν ήδη προχωρήσει στις σχετικές προεργασίες και θα είναι έτοιμοι τελικά να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα προλάβουν με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν στενέψει. Οπότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει μία παράταση της τάξεως του ενός μηνός.

Ένα ελαφρυντικό για τους δήμους είναι τα διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επιπλέον, οι περισσότεροι εκ των δήμων δεν έχουν τους πόρους προκειμένου να αξιολογήσουν από τεχνικής απόψεως τις λύσεις που προσφέρονται μέσω της συγκεκριμένης δράσης. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα παρείχε και τη δυνατότητα για πρόσληψη συμβούλου προκειμένου ο κάθε δήμος να έχει την απαραίτητη στήριξη. Όμως, ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι δήμοι που αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης «Έξυπνες Πόλεις», που χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το πρόγραμμα αφορά 315 δήμους της χώρας, που έχουν πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι δήμοι, άνω των 100.000 κατοίκων, θα χρηματοδοτηθούν για αντίστοιχες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 90 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει επτά άξονες (βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση ενεργειακού αποτυπώματος δημοτικών κτιρίων, βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης, βελτίωση ποιότητας ζωής, ενίσχυση τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση ψηφιακών υποδομών) και 39 επιμέρους δράσεις.

Τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι 315 Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων κυμαίνονται από 210.000 € (για τους πολύ μικρούς δήμους) μέχρι 2.770.000 € (για τους δήμους με πληθυσμό λίγο μικρότερο των 100.000 κατοίκων). Κάθε Δήμος μάλιστα γνώριζε εκ των προτέρων το ύψος χρηματοδότησης, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις. Κάτι που ενδεχομένως να προκάλεσε τελικά και μεγαλύτερη σύγχυση.

Ποιες είναι οι δράσεις

Όσον αφορά στις επιμέρους δράσεις που προτείνει το υπουργείο προκειμένου να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση οι δήμοι, αυτές είναι:

  1. Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ)
  2. Έξυπνες στάσεις ΜΜΜ
  3. Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα
  4. Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ
  5. Συστήματα ενημέρωσης για κυκλοφορία κτλ
  6. Σύγχρονος τρόπος υπολογισμού δημοτικών τελών (Pay as you throw κτλ)
  7. Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων
  8. Διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης
  9. Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.
  10. Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων
  11. Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων
  12. Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών
  13. Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων
  14. Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή κτλ
  15. Ψηφιακή Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων
  1. Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κτλ)
  2. Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών
  3. Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών
  4. Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών
  5. Παροχή συστημάτων τηλεϊατρικής σε ευπαθείς ομάδες για απομακρυσμένη διάγνωση
  6. Πολιτιστικές - Αθλητικές εκδηλώσεις - Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
  7. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου
  1. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων (πόσιμου, ποταμών, λιμνών και θαλασσών σε βιομηχανικές εφαρμογές κλπ)
  2. Ψηφιοποίησης και σύστημα διαχείρισης φακέλων ΔΕΥΑ
  1. Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς , σεισμού κλπ.) εντός των ορίων του δήμου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους.
  2. Σύστημα έξυπνης άρδευσης
  3. Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.
  4. Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών - Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης
  5. Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και νομή των οποίων ανήκει στον δήμο)
  6. Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου (digital twin) πόλης
  7. Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος
  8. Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων
  9. Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.
  10. Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες
  11. Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security, κλπ) και παροχή συστήματος τηλε-εργασίας.
  12. Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.
  13. Ψηφιακή Πλατφόρμα συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και επιτροπών
  14. Δημιουργία διασύνδεσης με δίκτυα υψηλής ταχύτητας μεταξύ δημοτικών κτιρίων – υποδομών
  15. Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης