ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -51,2 μονάδες, από -54,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ΑΠΕ ΜΠΕ

Μικρή άνοδο του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, καταγράφει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία,  απόρροια όπως επισημαίνει, της βελτίωσης  των προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Κατασκευές και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες, έναντι 101,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 109,3 μονάδων ένα χρόνο πριν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο
και διαμορφώθηκε στις -51,2 (από -54,2) μονάδες τον προηγούμενο μήνα,
αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-37,5 μονάδες).

Συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Αύγουστο από αύξηση της απασχόλησης, όπως επισημαίνει παράλληλα.

Παράλληλα καταγράφηκε ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στις 98,2 μονάδες από 99,5 μονάδες τον Αύγουστο, επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό 106,9 μονάδες.

Η θετική πορεία του τουρισμού, οι πολιτικές στήριξης στην ενέργεια, αλλά και αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης αναμένεται να έχουν επίδραση στις προσδοκίες στο προσεχές μέλλον, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Επισημαίνει πάντως τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής 4,5% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 3,5% στην ΕΕ των 27.

Το β’ τρίμηνο του 2022 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 7,8%, ή κατά 30,3 χιλ. απασχολούμενους, στους 419,6 χιλ. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε ισχυρότερα, κατά 6,4% ή κατά 251,9 χιλ. άτομα, στα 4.167,2 χιλ.

Συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών, αλλά και του εμπορικού ελλείμματος βιομηχανίας τον Ιούλιο σε σχέση με ένα έτος πριν. Συγκεκριμένα, στα 2,8 δισ. οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο (21,2%). Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο ξεπέρασε το 90% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, υποχωρώντας ωστόσο 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αλουμίνιο και Φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα το β΄ τρίμηνο του 2022, με 795 εκατ. ευρώ (+66,0%), και 621 εκατ. ευρώ (-13,5%) αντίστοιχα το β΄ τρίμηνο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ