ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενεργειακή επάρκεια στις επαφές Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν

Ενεργειακή επάρκεια στις επαφές Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν
Ο αγωγός TAP καλύπτει το 20% των αναγκών της Ελλάδας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας INTIME

Την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στον τομέα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Νοτίου Διαδρόμου κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, μετά το 2027, συζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Mikayil Jabbarov, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Μπακού.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αγωγός TAP καλύπτει το 20% των αναγκών της Ελλάδας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, και χαρακτήρισε τη χώρα ως έναν σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για την προμήθεια φυσικού αερίου, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντικατάσταση μέρους των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης».

Επίσης, τόνισε ότι «ενισχύουμε τις συμμαχίες μας στο ενεργειακό πεδίο και εντατικοποιούμε τις επαφές μας για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας. Η δική μας απάντηση απέναντι στη ρωσική εργαλειοποίηση της ενέργειας είναι οι συνεργασίες, η αμοιβαία πρόοδος και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών».

Επιπλέον, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι η χώρα καθίσταται πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Socar, της μεγαλύτερης κρατικής ενεργειακής εταιρείας της χώρας, Roshan Nalaf, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, ο Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ενέργειας του ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Τσακίρης και ο διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΠΕΝ, Βασίλης Κονιάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ