ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι «βλέπουν» οι Έλληνες CEOs για τo οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο

Τι «βλέπουν» οι Έλληνες CEOs για τo οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο
Τα ευρήματα από την 8η έρευνα CEO Outlook, που παρουσίασε η KPMG στην Ελλάδα.

Το 82% των Ελλήνων CEOs εκφράζει αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας τους τα επόμενα τρία χρόνια ενώ το 62% εξ αυτών εκφράζει επίσης αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ποσοστό ωστόσο που παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα του 2021 (76%). 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την 8η έρευνας CEO Outlook, που παρουσίασε η KPMG στην Ελλάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έρευνα περιλαμβάνει για 5η συνεχή φορά ελληνικά ευρήματα σχετικά με την οπτική των Ελλήνων Διευθυνόντων Συμβούλων για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημική κόπωση, καθώς και για τις προοπτικές τους για οικονομική ανάκαμψη και το μέλλον της επιχείρησής τους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της ΚPMG στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας παρουσίασε ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα. Η έρευνα 2022 CEO Outlook, είναι η μεγαλύτερη ετήσια έρευνά της εταιρείας, βασίζεται στις απόψεις για το μέλλον 1 325 CEOs από 11 σημαντικές αγορές, μεταξύ αυτών και 50 CEOs από την Ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά ευρήματα για την Ελλάδα, το 24% των Ελλήνων CEOs θεωρούν ότι επίκειται ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, με το 22% να πιστεύει ότι θα είναι ήπια και σύντομη, και 36% να έχει καταρτίσει σχέδια για την αντιμετώπισή της.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες πιθανότατα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις στρατηγικές, με το 72% των Ελλήνων CEOs να προσαρμόζουν ή να σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδέονται με την ανάπτυξη και το 48% των Ελλήνων CEO αναφέρουν ότι πρέπει να στρέφουν ταχύτερα τις επενδύσεις προς τις ψηφιακές ευκαιρίες και να εκποιούν τους τομείς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταστούν ψηφιακά παρωχημένοι.

Παράλληλα το 76% των Ελλήνων CEOs σχεδιάζουν επενδύσεις έως και το 10% των εσόδων τους με στόχο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο βιώσιμες.

Την ίδια στιγμή σε υψηλά σχετικά επίπεδα φαίνεται να βρίσκεται η αισιοδοξία των Ελλήνων CEOs (70%) και για την προοπτική ανάπτυξης της δικής τους επιχείρησης σε βάθος τριετίας.

Το περιβάλλον στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται ταχύτατα — και το 78% βλέπει την ασφάλεια των πληροφοριών ως στρατηγική λειτουργία και δυνητική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Ανθρώπινο δυναμικό

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, βραχυπρόθεσμα, το 29% των CEOs έχουν προχωρήσει σε πάγωμα προσλήψεων και το 32% σκέφτονται να κάνουν περικοπές προσωπικού το επόμενο εξάμηνο.

Επίσης η εξ αποστάσεως εργασία είχε θετικό αντίκτυπο στις προσλήψεις, στη συνεργασία και στην παραγωγικότητα τα τελευταία 2 χρόνια, ωστόσο το 68% των CEOs βλέπουν το in-office ως το προτιμώμενο εργασιακό περιβάλλον τα επόμενα 3 χρόνια.

Σχετικά με τα προγράμματα ESG, οι Έλληνες CEOs συμφωνούν όλο και περισσότερο ότι τα προγράμματα βελτιώνουν τις οικονομικές επιδόσεις, φθάνοντας στο 56%.

Εξάλλου οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν να δίνεται μεγάλη έμφαση στην κοινωνική πτυχή του ESG: το 28% των CEOs πιστεύουν ότι η πρόοδος στην ένταξη, τη διαφορετικότητα και την ισότητα (IDE) έχει προχωρήσει πολύ αργά στον επιχειρηματικό κόσμο και το 82% πιστεύει ότι ο έλεγχος της απόδοσης IDE θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 3 χρόνια.

Ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα ανέφερε σχετικά «Είναι γεγονός ότι το επιχειρηματικό πνεύμα δεσπόζει στην Ελλάδα και σε συνάρτηση με την αισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομία μας. Σίγουρα οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, αλλά υπάρχουν ωστόσο ευκαιρίες και πόροι, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η οποία μπορούμε να συνδυάσουμε ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη και να διαχειριστούμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Με τα δεδομένα αυτά, ευελπιστώ ότι μια νέα εποχή ξημερώνει για τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία».

Ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα δήλωσε μεταξύ άλλων «Οι CEOs τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο, θωρακίζονται απέναντι σε άγνωστους ή προβλεπόμενους κινδύνους, και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον της επιχείρησής τους. Στην Ελλάδα φαίνεται μάλιστα ότι στην πλειοψηφία τους, εκφράζουν αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας και αυτό αντικατοπτρίζει μια σειρά από επενδύσεις σε ESG, τεχνολογία και ανθρώπινο κεφάλαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ