ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκυλακάκης: Έως 400 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Σκυλακάκης: Έως 400 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα υπερκέρδη στην ενέργεια
INTIME

Μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ αναμένεται πως θα κυμανθούν τα έσοδα – μέχρι το τέλος του έτους, από την φορολόγηση των υπερκερδών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης 26/10, τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Περιμένουμε τα έσοδα έως το τέλος του έτους, που θα είναι μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται για μια δύσκολη και τεχνική δουλειά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός που υπάρχει έχει μια αδυναμία, στηρίζεται στην πρόβλεψη. Αυτό όπως είπε, συνέβη και τον Αύγουστο, εις βάρος των εταιρειών, και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υπέρ των εταιρειών.

«Η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα κέρδη»

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022, υπήρξαν υπερκέρδη που δεν έχει φορολογήσει η κυβέρνηση. «Από τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί είτε με τα δεδομένα της ΡΑΕ για έξι μήνες 800 εκατ. ευρώ είτε με τους υπολογισμούς τους δικούς μας 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στο αν υπήρξαν υπερκέρδη που δεν έχει φορολογήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα κέρδη, απλώς δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη η φορολογία.

Παράλληλα, διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει αναδρομικά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, παρείχε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο Κώστας Σκρέκας.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής Κοινοτικής Οδηγίας για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ανέφερε επί λέξει:

«Θα εισπράξουμε, είτε σας σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, τα υπερκέρδη αναδρομικά», είπε και στην αιχμή του κ. Φάμελλου ότι άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε:

«Δεν είπε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης ποτέ ότι έχει εισπράξει αναδρομικά, την αναδρομική επιβολή της φορολογίας στα υπερκέρδη. Έχουμε εισπράξει δυόμισι δισεκατομμύρια περίπου πάνω από 2,2 δις από το μηχανισμό ανάκτησης. Έχετε ρητορική δεινότητα στο να παραπλανάτε τους ακροατές σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ