ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας: Μείωση 5% στην κατανάλωση ρεύματος - Έρχεται μηχανισμός για υπερέσοδα

Σκρέκας: Μείωση 5% στην κατανάλωση ρεύματος - Έρχεται μηχανισμός για υπερέσοδα
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, οι οποίες θα είναι από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 27/10 ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση των καταναλωτών για τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, οι οικιακοί καταναλωτές καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, κυρίως περιορίζοντας την χρήση των ενεργοβόρων συσκευών κατά τις συγκεκριμένες ώρες.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα. Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη».

Έρχεται ο νέος μηχανισμός για υπερέσοδα

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να προέρχεται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών».

Κλιμακωτή επιδότηση – Αναλυτικά τα ποσά

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ποσά που αντιστοιχούν στην κατανάλωση ρεύματος στα οικιακά και τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά και για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα με επιδότηση 238 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 90% των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 188 ευρώ / MWh. Ενώ ισχύει επιπλέον μείωση 50 ευρώ στον λογαριασμό για όσους πετύχουν μείωση της κατανάλωσης τους κατά 15%

Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ /MWh.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 286 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότησηγια τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

«Για τον μήνα Νοέμβριο, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων θα ανέλθει στα 430 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τον καινοτονόμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός έχει αποφέρει έως τώρα έσοδα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την Ευρώπη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για τον Νοέμβριο, με πτώση έως και 37% σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, μειωμένες είναι και οι κλιμακωτές κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ