ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι 6 ελληνικές startups που θα βρεθούν στη Silicon Valley

Οι 6 ελληνικές startups που θα βρεθούν στη Silicon Valley
Οι εταιρείες αυτές είναι οι iComat, Digital Commerce Intelligence, Hosthub, Phenometry, BibeCoffe και Gaspardesk Pixabay

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν τον βασικό στόχο της επιχειρηματικής αποστολής στη Silicon Valley που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες με τη συμμετοχή έξι νεοφυών επιχειρήσεων (startups) με Έλληνες ιδρυτές.

Οι εταιρείες αυτές είναι οι iComat, Digital Commerce Intelligence, Hosthub, Phenometry, BibeCoffe και Gaspardesk, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον καινοτόμες στο εγχώριο οικοσύστημα της καινοτομίας.

Επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ μαζί τους θα είναι και ο γενικός γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Ιωάννης Σμυρλής. Η αποστολή θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο για διάστημα μίας εβδομάδας και αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή μέσα σε ένα χρόνο καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 σε μία προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με μία περιοχή όπου χτυπά η «καρδιά» της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

Τα μέλη της αποστολής, και ιδίως οι εκπρόσωποι των 6 startups, θα έχουν συναντήσεις με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds), τεχνολογικούς κολοσσούς, πανεπιστήμια όπως αυτά του Μπέρκλεϊ και του Στάνφορντ, ερευνητικά κέντρα, πολιτειακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και με συλλόγους της Ομογένειας.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως οι 6 startups κινούνται σε ένα αρκετά ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. H iComat δραστηριοποιείται στο χώρο των ρομποτικών μηχανημάτων παραγωγής κατασκευών και εξαρτημάτων από σύνθετα και πρωτοποριακά υλικά, όπως τα ανθρακονήματα. Το μηχάνημα που έχει δημιουργήσει η iComat μπορεί να μειώσει το βάρος εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά ως και 30%, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει χαμηλότερο χρόνο και κόστος παραγωγής, μιας και απαιτούνται λιγότερες στρώσεις υλικού.

Η Digital Commerce Intelligence έχει αναπτύξει λύσεις που αξιοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης και δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις όσον αφορά στις online πωλήσεις τους.

Η Hostbub κινείται στο χώρο του τουρισμού και οι υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητας σε διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαθέτουν τα ακίνητά τους ταυτόχρονα σε πολλά κανάλια καθώς και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις και τη διαθεσιμότητα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.

Η Phenometry έχει αναπτύξει ένα λογισμικό για σχεδιασμό προϊόντων (CAD) που εξειδικεύεται στην μοντελοποίηση ελεύθερων επιφανειών και τον σχεδιασμό αντικειμένων. Η γκάμα των προϊόντων που μπορούν να σχεδιαστούν ποικίλλει καθώς ξεκινά από ένα ποντίκι για υπολογιστή μέχρι τα μέρη ενός οχήματος.

Η BibeCoffee απευθύνεται σε εταιρείες εμπορίας και διάθεσης καφέ με ένα εργαλείο ελέγχου των σημείων με τα οποία συνεργάζονται και διαθέτουν το προϊόν τους, σε πραγματικό χρόνο. Πρακτικά, η BibeCoffee κάνει «έξυπνες» με τη χρήση IoT συσκευών τις επαγγελματικές μηχανές καφές ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής.

Όσον αφορά στην Gaspardesk, πρόκειται για μία εταιρεία που βοηθά τις εταιρείες να αυτοματοποιήσουν την επίλυση των αιτημάτων υποστήριξης που φθάνουν στα τμήματα ΙΤ τους. Σημειωτέον πως πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ