ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αλεξανδρούπολη: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι

Αλεξανδρούπολη: Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και θα ασχοληθεί με το θέμα. Φωτογραφία αρχείου

Προς ματαίωση οδεύει η διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ο διαγωνισμός ματαιώνεται ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και θα ασχοληθεί με το θέμα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανόν να ανακοινωθούν και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του λιμένα, ο οποίος προς το παρόν παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση με γνώμονα την αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τραβώντας την προσοχή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις, στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει με δεσμευτικές προσφορές δύο επενδυτικά σχήματα (Quintana Infrastructure & Development και κοινοπραξία Black Summit Financial, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Εντούτους, με τα καινούργια δεδομένα και την αναμενόμενη ματαίωση του διαγωνισμού οι εν λόγω προσφορές δεν έχουν πλέον σημασία.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει συνολικά ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο για το λιμάνι, βάζοντας άρα στο τραπέζι την επεξεργασία νέων πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση διαφόρων χρήσεων του λιμένα.

Επιπλέον, όπως έχουν αναφέρει στο παρελθόν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που χειρίζονται τη διαδικασία, επιδίωξη είναι να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη «με αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Σε κάθε περίπτωση, η ματαίωση του διαγωνισμού για το λιμάνι δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστερήσεις ή αλλαγές στο υπόλοιπο πλάνο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και προχωρά κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ