ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υδρογόνο: Μπορεί να καλύψει το 1/3 της ενέργειας για τις μεταφορές στην Ελλάδα

Υδρογόνο: Μπορεί να καλύψει το 1/3 της ενέργειας για τις μεταφορές στην Ελλάδα
H χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου σε ορισμένες δεκάδες χιλιάδες προσωπικά οχήματα, θα συνέβαλε και στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας Φωτογραφία αρχείου

Σε καθοριστικό παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας δύναται να αναδειχθεί το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του τομέα των Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τροφοδοσία λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες, στα φορτηγά βαρέως τύπου και τα ελαφρά φορτηγά διανομής, στα τρένα, όπως επίσης και σε κλάδους του δικτύου που έχουν δυνατότητα εξηλεκτρισμού, ακόμη και σε ιδιωτικά οχήματα.

Ειδικά η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου σε ορισμένες δεκάδες χιλιάδες προσωπικά οχήματα, θα συνέβαλε και στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας τόσο στην εμπορική δραστηριότητα όσο και στην τεχνική υποστήριξη των οχημάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ηλεκτροκίνηση.

«Δυνητικά, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος σε συνέδριο με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου, ο οποίος ανέπτυξε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι η συζήτηση για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου στις μεταφορές αφορά την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, αλλά και την εμβάθυνση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την ενεργειακή αυτονομία.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών απαιτούνται ειδικοί κόμβοι εφοδιασμού καυσίμων με βάση το υδρογόνο, που δεν είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν έως το 2027, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπτύσσει μια συνεργασία με το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», που έχει κατασκευάσει και το πρώτο πρατήριο υδρογόνου, ώστε να συμβάλλει με την εμπειρία του στην προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τις τεχνικές προδιαγραφές αδειοδότησης και λειτουργίας των πρατηρίων διάθεσης των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συνεργαστεί και με τους φορείς της αγοράς προκειμένου να λάβουμε υπόψη μας όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη της χρήσης του υδρογόνου στις μεταφορές, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ