ΑΝΑΠΤΥΞΗ

HEPI: Φθηνότερο τo ρεύμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

HEPI: Φθηνότερο τo ρεύμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση μεταξύ 33 πόλεων της Ευρώπης, όσον αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας Intime

Σημαντικά χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, πλήρωσαν οι Έλληνες καταναλωτές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί ο HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας).

Συγκεκριμένα, η Αθήνα κατατάσσεται στην 15η θέση μεταξύ 33 πόλεων της Ευρώπης, όσον αφορά στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μέση τιμή της κιλοβατώρας στα 30,22 σεντς/KWh όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι στα 35,85 σεντς/KWh και των 33 ευρωπαϊκών χωρών είναι στα 32,64 σεντς/KWh.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο (29,52 σεντς/KWh) η τιμή της Αθήνας παρουσιάζει αύξηση κατά 2%, ωστόσο η αντίστοιχη αύξηση σε άλλες χώρες κινείται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα καταγράφηκε αύξηση κατά 44% στην Ιρλανδία, 30% στην Ιταλία, 24% στην Αυστρία και 15% στη Γερμανία.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον ΟκτώβριοHEPI

Στην έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT σημειώνεται ότι οι τρεις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 1. στην Κοπεγχάγη της Δανίας με 75,76 σεντς/KWh, 2. στη Ρώμη με 70,16 σεντς/KWh και 3. στο Άμστερνταμ με 66,73 σεντς/KWh. Αντίθετα, τις φθηνότερες τιμές είχαν το Κίεβο, το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη.

Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στο Δουβλίνο (44%), τη Ρώμη (30%) και τη Βιέννη (24%), την ώρα που η αύξηση στην Αθήνα ήταν της τάξης του 2%.

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται στις τιμές του ρεύματος όταν προσαρμόζονται στην αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών κάθε χώρας. Σε αυτήν τη σύγκριση η θέση της Αθήνας επιδεινώνεται καθώς με τιμή στα 36,82 σεντς/KWh βρίσκεται στη 12η θέση της λίστας, παραμένει ωστόσο κάτω από το μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ (37,62 σεντς/KWh). Με βάση τις προσαρμοσμένες τιμές του ρεύματος η ακριβότερη πρωτεύουσα είναι η Ρώμη, με δεύτερη την Πράγα και τρίτο το Άμστερνταμ, ενώ οι φθηνότερες πρωτεύουσες είναι το Όσλο, η Βέρνη και η Βαλέττα.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια

HEP

Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό του 90%, των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Για ακόμα έναν μήνα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία για όσο αυτό χρειαστεί».

Υποχώρηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Αθήνα βρέθηκε τον Οκτώβριο στην 17η θέση της κατάταξης για την τιμή του φυσικού αερίου, σε σύνολο 28 πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς η τιμή διαμορφώθηκε στα 12,35 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 18 σεντς που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στο φυσικό αέριο οι ακριβότερες πρωτεύουσες είναι το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βιέννη, ενώ οι φθηνότερες το Κίεβο, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι. Η μέση τιμή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 18 σεντς/KWh ενώ η μέση τιμή των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι στα 16,69 σεντς/KWh.

Η κατάταξη των τιμών για το φυσικό αέριοHEPI

Δείτε εδώ ολόκληρη την μηνιαία έκθεση της HEPI για τον Οκτώβριο. (Κλικ εδώ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ