ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η νέα τροπολογία – Τα πρόστιμα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η νέα τροπολογία – Τα πρόστιμα
Οι διορθωτικές κινήσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία στην  οποία περιλαμβάνονται οι διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» και βάσει της οποίας προβλέπονται πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα.

 

Συγκεκριμένα όπως είχε προαναγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι» καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που το συνθέτουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το CNN Greece, oι καταναλωτές διαπίστωσαν τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του μέτρου ότι σε αρκετές περιπτώσεις, κάποια από τα προϊόντα του «καλαθιού» είχαν εξαντληθεί σε ράφια και ψυγεία και δεν είχαν αντικατασταθεί με τα αντίστοιχα. Σε άλλες περιπτώσεις μάλιστα, αυτά είχαν αντικατασταθεί από διαφορετικούς κωδικούς που πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές από εκείνη του καλαθιού.

Παράλληλα πολλοί καταναλωτές δεν μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι» καθώς η σήμανση που είχαν δεν ήταν εμφανής.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται να διορθωθούν τα παραπάνω προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ