ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, το 2022, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο των προηγούμενων εκτιμήσεων AP Photo / Petros Giannakouris

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σχολίασε τις σημερινές Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκτίμηση για την οικονομία της Ελλάδας.

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιούν ότι, στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης και των εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα επόμενα έτη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, το 2022, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο των προηγούμενων εκτιμήσεων και διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ενώ, για το 2023, έτος σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται μακράν πρώτη στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024, με διψήφια, μάλιστα, άνοδο – η μοναδική χώρα – τη φετινή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παρουσιάζεται μεν υψηλός το τρέχον έτος και αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά είναι χαμηλότερος από αρκετές άλλες χώρες και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου τα επόμενα έτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, δε, ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση και η σημαντική ενίσχυση του κατώτατου μισθού αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μέτρα που, όπως τονίζει και η Επιτροπή, παρότι ενισχύθηκαν σημαντικά έναντι των εαρινών προβλέψεων, εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα και την – πολύ καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – πορεία βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν τη συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους πολίτες έναντι των σφοδρών και επάλληλων κρίσεων, να ισχυροποιήσει την ελληνική οικονομία και να τονώσει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Προσπάθεια που θα συνεχιστεί, αδιάκοπα, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των διεθνών προκλήσεων, τις οποίες με ενότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ