ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξασθένησε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.

Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σημειώθηκε παράλληλα επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, και συγκεκριμένα μείωση 1,2% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ 27 αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,9%.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα συνεχίστηκαν οι μικτές τάσεις στους κλάδους της Βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο όπως άνοδος για τη Μεταποίηση (1,9%) αλλά εξασθένιση για την παραγωγή Ηλεκτρικού ρεύματος (-11,2%), και τα Ορυχεία – Λατομεία (-3,2%).

Παράλληλα συνεχίστηκε η υποχώρηση της ανεργίας και τον Σεπτέμβριο, από αύξηση της απασχόλησης. Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε στο 10,8% από 12,4% ένα έτος νωρίτερα. Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά 11,5%, στους 518,2 χιλ.

Επίσης καταγράφηκε νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας 56,2% τον Αύγουστο αλλά και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ