ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο «χάρτης» των εξαγωγών για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά

Ο «χάρτης» των εξαγωγών για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά
Ποιες χώρες ήταν οι κυριότεροι προορισμοί για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά το α' εξάμηνο του 2022. ΙΝΤΙΜΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζουν να απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με τη Γερμανία να παραμένει ο κορυφαίος προορισμός τους.

Τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών, δείχνουν συνολικά, αύξηση των εξαγωγών το α' εξάμηνο του 2022, κατά 6%, σε ποσότητα, σε σχέση με πέρσι, ενώ σε σύγκριση με το 2019, πριν την πανδημία δηλαδή, κατά 14%. Σε αξία δεν καταγράφεται σημαντική μεταβολή σε σχέση με πέρσι ενώ σε σύγκριση με το 2019 οι εξαγωγές είναι αυξημένες κατά 22%.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.(27) απορρόφησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους το 74% της ποσότητας δηλαδή 13,8 εκατ. κιλά και το 73% της αξίας, δηλαδή 32,8 εκατ. ευρώ.

Στη Γερμανία κατευθύνθηκε το 43,4% της ποσότητας και το 36,3% της αξίας, του συνόλου των εξαγωγών.

Στη 2η θέση των προορισμών για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά παρέμεινε το Ιράκ και στην 3η η Βουλγαρία, προς τις οποίες οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο 2021.

Στην 4η θέση βρέθηκε η Γαλλία (από την 11η θέση που κατείχε το πρώτο α’ εξάμηνο του 2021) και η Τσεχία ενώ τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν η Πολωνία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία κα η Κύπρος.

-.jpg
Πηγή: ΣΕΑΟΠ

«Πρωταθλητής» το ούζο

Πρωταγωνιστής των ελληνικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών παραμένει το ούζο, παρά το γεγονός ότι έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ.

Άλλωστε αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2022 , το 64% της αξίας και το 73% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση +4,3% σε αξία και +7,6% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με τις ευρωπαϊκές χώρες να αποτελούν τους κύριους προορισμούς ούζου.

Η Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατείχε το 37,84% του συνόλου σε αξία και το 43,35 % σε ποσότητα.

Τέλος οι εξαγωγές του τσίπουρου και της τσικουδιάς αν και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο (2%) του συνόλου των εξαγωγών, καταγράφουν σταθερά μεγάλη άνοδο. Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφεται αύξηση +14% σε αξία και +23% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ