ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελληνικό: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις

Ελληνικό: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις
Στη ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην επιτάχυνση με σημαντικούς ρυθμούς της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της για τα έργα υποδομών στο ακίνητο του Ελληνικού

Με τα επιμέρους έργα ανάπλασης στο Ελληνικό να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυξάνεται και η εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο για τις οικιστικές αναπτύξεις, όσο και για τις εμπορικές με την υπογραφή σχετικών προ συμφωνιών.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Lamda Development με την ευκαιρία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεάμηνου προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Για το Vouliagmenis Mall: αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% της μικτής εκμισθωμένης επιφάνειας.

- Για τη Riviera Galleria: αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά στο Παράκτιο Μέτωπο, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 71% της μικτής εκμισθωμένης επιφάνειας ενώ έχουν ήδη υπογραφεί HoT για περίπου 3% της μικτής εκμισθωμένης επιφάνειας.

Αναφορικά με τις οικιστικές αναπτύξεις οι προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ιδιοκτησιών, όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν ξεπεράσει και τις αρχικές προσδοκίες, σε αρκετές περιπτώσεις Ειδικότερα με βάση όσα ανακοινώθηκαν για τις επιμέρους αναπτύξεις προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Για τα οικόπεδα για βίλες (The Cove Villas): αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των 28 διαθέσιμων οικοπέδων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 90% των οικοπέδων. Τα κατ' εκτίμηση συνολικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α'), υπολογίζονται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές, ενώ η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την Ελληνικό.

- Για τον Riviera Tower, που θα είναι ο υψηλότερος πράσινος παράκτιος ουρανοξύστης στην Μεσόγειο με τις εργασίες στο εργοτάξιο να ξεκινούν σύντομα, όσον αφορά τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των 169 διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 95% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ' εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α'), ανέρχονται σε περίπου 620 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

- Για τα Condos (The Cove Residences): αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων στα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (condos) στο Παράκτιο Μέτωπο, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 85% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ' εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α'), ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ.ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Η Lamda έχει συμπεριλάβει περιθώρια για αστάθμητους κινδύνους στις εκτιμήσεις κόστους

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα και το έργο του Ελληνικού, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρία, ο Όμιλος δεν έχει συμφωνημένες-συμβασιοποιημένες τελικές τιμές πώλησης για τη μεγάλη πλειοψηφία των έργων και αναπτύξεων που περιλαμβάνονται στο έργο του Ελληνικού. Το γεγονός αυτό παρέχει στον Όμιλο τη δυνατότητα να μετακυλήσει στους αντισυμβαλλόμενους μέρος ή ολόκληρο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας που παρατηρείται στην αγορά, διατηρώντας παρόλα αυτά τις τιμές πώλησης σε ανταγωνιστικά επίπεδα βάσει των ευρύτερων συνθηκών αγοράς. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές κατάρτισης μελλοντικών εκτιμήσεων προϋπολογισμού για τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας έργα, ο Όμιλος έχει συμπεριλάβει περιθώρια για αστάθμητους κινδύνους στις εκτιμήσεις κόστους για όλα τα έργα και αναπτύξεις που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό.

Στη ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην επιτάχυνση με σημαντικούς ρυθμούς της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της για τα έργα υποδομών στο ακίνητο του Ελληνικού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατασκευαστικές εργασίες για την υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, οι εκσκαφές στο ρέμα Τραχώνων, οι σκυροδετήσεις κεντρικών συλλεκτήρων όμβριων υδάτων, η κατασκευή νέων αγωγών παροχής υψηλής τάσης ρεύματος. Επίσης η έναρξη εργασιών κατασκευής βασικού οδικού δικτύου, οι χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση του δικτύου υψηλής τάσης και η ολοκλήρωση σκυροδετήσεων θεμελίωσης, υπογείου και τμήματος του ισογείου στο νέο κτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ καθώς και η εξέλιξη κατασκευαστικών εργασιών στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο των τεσσάρων κτιρίων του συγκροτήματος. Επίσης οι εργασίες εξυγίανσης και απορρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων κλπ.

Έμφαση στο πράσινο

Για την πορεία των έργων ενημερώθηκε αναλυτικά πριν μερικές ημέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης που επισκέφθηκε τα εν εξελίξει έργα, επισημαίνοντας ότι το έργο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου έδωσε έμφαση στον "πράσινο" και φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του έργου επισημαίνοντας ότι από το 70% της έκτασης θα είναι πράσινο, από μόλις 25# που ήταν πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ