ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το «χρηματιστήριο» των ακινήτων σε δημοφιλείς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς

Το «χρηματιστήριο» των ακινήτων σε δημοφιλείς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς

Οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας έχουν πάρει τη «σκυτάλη» από τα ελληνικά νησιά, με το ενδιαφέρον των επισκεπτών που αναζητούν ένα τριήμερο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και σε περιόδους εκτός των εορτών και των αργιών, να είναι αυξημένο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τις προκρατήσεις σε αυτοτελή διαμερίσματα ή κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που αφορούν στο σύνολο των τριημέρων του Νοεμβρίου (Παρασκευή – Κυριακή) στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς οι πληρότητες ξεπερνούν ακόμη και το 90%. Ενδεικτικά φτάνουν το 95% στην Αράχωβα, το 94% στην Πορταριά, το 92% στη Στεμνίτσα και το 91% στο Καρπενήσι.

Οι τιμές τους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαμορφώνονται σε φυσιολογικά -βάσει της εποχής- επίπεδα ενώ αυξητικές τάσεις αναμένονται τις ημέρες των εορτών όταν και θα ανέβει η ζήτηση.

Το κόστος ενοικίασης για ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή κατοικία που μπορεί να φιλοξενήσει από 4 (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) έως 6 άτομα, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή αλλά και ανάλογα με τα τ.μ, τις παροχές και τη θέση του ακινήτου.

Στην Αράχωβα που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τα τριήμερα του χειμώνα, η κατώτερη τιμή για διαμέρισμα 70τ μ διαμορφώνεται στα 280 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις και η ανώτερη, για διαμέρισμα 95 τμ με δύο υπνοδωμάτια, στα 360 ευρώ.

Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Πηλίου, την Πορταριά, οι τιμές κυμαίνονται από 224 έως 262 ευρώ τα δύο βράδια διαμονής. Η κατώτερη τιμή αφορά σε διαμέρισμα 40 τμ, ενώ η ανώτερη διαμέρισμα 100 τμ με 2 υπνοδωμάτια.

Στον νομό Αρκαδίας, Δημητσάνα και Στεμνίτσα καταγράφουν υψηλές πληρότητες σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα εμφανίζουν ωστόσο μικρή δυναμική ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στη Δημητσάνα οι τιμές κυμαίνονται από 262-393 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις και στη Στεμνίτσα φτάνουν μεσοσταθμικά στα 272 ευρώ.

Αντίστοιχα στο Λεβίδι η κατώτερη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα 30 τμ διαμορφώνεται στα 168 για δύο βράδια και η ανώτερη στα 299 ευρώ για διαμέρισμα 90 τμ με δύο υπνοδωμάτια.

Στα Καλάβρυτα όπου το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κυρίως 55 τμ -65 τμ, το κόστος για δύο διανυκτερεύσεις ξεκινά από τα 187 ευρώ και φτάνει τα 337 ευρώ για διαμέρισμα 100 τμ.

Στο Καρπενήσι, έναν προορισμό που προτιμούν για τριήμερα αρκετοί Αθηναίοι η κατώτερη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα 40 τμ φτάνει τα 221 ευρώ τα δύο βράδια ενώ η ανώτερη τιμή για chalet 85 τμ τα 381 ευρώ.

Στα 299 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις σε κατοικία 65 τμ διαμορφώνεται η μέση τιμή στα Τρίκαλα Κορινθίας όπου επίσης παρατηρείται μικρή δυναμική ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο Μέτσοβο, επίσης με μικρό αριθμό ακινήτων εγεγγραμμένων σε πλατφόρμες, η μέση τιμή για κατοικία 47 τ.μ ξεκινά από 147 ευρώ για ένα τριήμερο του Νοεμβρίου.

Στα Ιωάννινα για ακίνητα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης οι τιμές για δύο διανυκτερεύσεις κυμαίνονται από 166 ευρώ για διαμέρισμα 40 τμ και φτάνουν τα 337 ευρώ για διαμέρισμα 62 τμ.

Στην Καστοριά για ακίνητα σε απόσταση από 1-1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης οι τιμές διαμορφώνονται από 122 ευρώ έως 224 ευρώ για ένα τριήμερο. Η κατώτερη τιμή αφορά σε διαμέρισμα 50τμ, ενώ η ανώτερη σε διαμέρισμα 110τμ με 3 υπνοδωμάτια.

Αντίστοιχα στην Καλαμπάκα για δύο διανυκτερεύσεις σε κατοικία ή διαμέρισμα, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης η κατώτερη τιμή φτάνει τα 132 ευρώ για ακίνητο 31 τμ και η ανώτερη τα 224 ευρώ για 125 τμ με 3 υπνοδωμάτια.

Δείτε το αφιέρωμα του CNN Greece στον Χειμερινό Τουρισμό 2022-’23 εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ