ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ορεινή Ελλάδα «αντεπιτίθεται»: Πέντε χειμερινοί προορισμοί απαράμιλλης ομορφιάς

Η ορεινή Ελλάδα «αντεπιτίθεται»: Πέντε χειμερινοί προορισμοί απαράμιλλης ομορφιάς

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι ευρέως γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τον λαμπερό ήλιο, τα γραφικά σοκάκια των νησιών και τις χρυσαφένιες παραλίες της. Μία εξόρμηση, ωστόσο, στα όμορφα βουνά της και τα παραδοσιακά χωριά της, θα μας πείσει πως η ορεινή Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα παγκοσμίως.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χειμερινός τουρισμός στη χώρα μας, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει σε Έλληνες και εκδρομείς του εξωτερικού, αμέτρητους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο. Είτε αναζητάμε στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, είτε μέρη γεμάτα κόσμο και δραστηριότητες, τα ορεινά μέρη της χώρας μας θα μας γεμίσουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικές εμπειρίες.

Για όλους εμάς, λοιπόν, που αυτόν τον χειμώνα αναζητάμε προορισμούς που θα μας μαγέψουν, δεν χρειάζεται άγχος και αναστάτωση, μιας και ακόμη και εάν δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε μία επιλογή για τις χειμερινές μας διακοπές, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας …ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε παρέα, ποιος χειμερινός προορισμός της Ελλάδας θα γίνει ο αγαπημένος μας.

Πέντε χειμερινοί προορισμοί που θα μαγέψουν κάθε επισκέπτη

Ήρθε η ώρα επομένως να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για φέτος τον χειμώνα, μέσα από τους πέντε καλύτερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς, που συγκεντρώσαμε για να αποδράσουμε, έστω και για λίγες ημέρες, από την απαιτητική καθημερινότητα στην πόλη.

1η Στάση: Μέτσοβο

Η βουνίσια γοητεία του Μετσόβου με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και το χιονισμένο φόντο, το καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι λάτρεις της Τέχνης και του πολιτισμού, καλό είναι να μην παραλείψουμε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα, ενώ όσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ, ας μην ξεχάσουν να φέρουν τα πέδιλα του σκι.

2η Στάση: Καστοριά

Μία βόλτα στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο, σίγουρα θα μας μαγέψει. Αξίζει σίγουρα να περιπλανηθούμε στα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

3η Στάση: Καϊμακτσαλάν

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί από τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

4η Στάση: Λίμνη Πλαστήρα

Χιόνια στα βουνά, δραστηριότητες στη λίμνη και φυσιολατρικοί περίπατοι σε πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος. Στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πλαστήρια (τα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά) μπορούμε να ζεσταθούμε με τσίπουρο και κρασί απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις, δίπλα σε αναμμένα τζάκια με θέα τη λίμνη.

5η Στάση: Ζαγοροχώρια

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, που αποτελείται από 48 παραδοσιακά χωριά! Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες θα μας βοηθήσουν σίγουρα να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για ολόκληρη τη σεζόν. Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι, η Αρίστη, το Τσεπέλοβο και η Βωβούσα.

Ζαγοροχώρια, Καστοριά, Καϊμακτσαλάν, Λίμνη Πλαστήρα ή Μέτσοβο; Όποιο μέρος και εάν επιλέξουμε τελικά, το φυσικό κάλλος και τα μαγευτικά τοπία θα μας συναρπάσουν και θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για ολόκληρη την υπόλοιπη σεζόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ