ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Στο 10% για την Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Στο 10% για την Ευρωζώνη
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 10%, σημειώντας μείωση 0,6% μονάδων από την τιμή του Οκτωβρίου AP Photo / Olivier Matthys

Στο 9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το 9,5% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η  Eurostat.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 10%, σημειώντας μείωση 0,6% μονάδων από την τιμή του Οκτωβρίου, χαμηλότερα από το 10,4% που έβλεπαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο ήταν η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αν και η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% το Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκαν σε σχέση με τα στοιχεία του Οκτωβρίου από 13,1% σε 13,6%.

Σταθερή στο 6,1% η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας το Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%.

Υπενθυμίζεται πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1%, παραμένοντας σταθερά υψηλός, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με την τιμή 12% του Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ