ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Άνοιξε τις πύλες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Άνοιξε τις πύλες της η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη
Μετά την επένδυση του Ομίλου Φάις, στην ανανεωμένη πλέον αγορά θα λειτουργήσουν περίπου 75 επιχειρήσεις. Eurokinissi

Η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη άνοιξε σήμερα επίσημα τις πύλες της για τους καταναλωτές.

Η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαδραμάτιζε για πολλά χρόνια σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης, είχε κλείσει το 2016. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2017 πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ και ακολούθως ξεκίνησαν οι απαραίτητες εργασίες ανάπλασης.

Μετά την επένδυση περίπου 10 εκατ. του Ομίλου Fais, στην ανανεωμένη πλέον αγορά θα λειτουργούν περίπου 75 επιχειρήσεις, χωρισμένες ανά ομάδες και ανάλογα με το είδος τροφίμων που διαθέτουν, οι οποίες ανοίγουν σταδιακά από σήμερα. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο, λειτουργούν καταστήματα εστίασης και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από την επαναλειτουργία της Αγοράς αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Ανάμεσα στα καταστήματα από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να πραγματοποιούν τα ψώνια τους είναι κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κάβες, delicatessen, καταστήματα με ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καταστήματα με vegan κ.α

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Αγοράς Μοδιάνο, σύμφωνα με τον Όμιλο Φάις αναμένεται να περάσουν περί τα 4 εκατ. επισκέπτες. Οι μισοί εκτιμάται ότι θα είναι κάτοικοι της πόλης, περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες από άλλες κοντινές πόλεις και άλλο ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Σχεδόν ένας αιώνας ιστορίας

Η ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο, της Κεντρικής Στοάς Τροφίμων η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης αγγίζει σχεδόν τον έναν αιώνα.

Ο μηχανικός Eli Modiano, με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Το 1925 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή.

Tο 1983 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Τα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016.

Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα μετά την αναμόρφωσή της. φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων διατηρώντας παράλληλα την παλιά της αίγλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ