ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Απόφαση - ορόσημο για την Ελλάδα, με ελάφρυνση 6 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Απόφαση - ορόσημο για την Ελλάδα, με ελάφρυνση 6 δισ. ευρώ
© European Union/INTIME NEWS

Για απόφαση – ορόσημο για την Ελλάδα κατά το σημερινό Eurogroup κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς δόθηκε το πράσινο φως για την τελευταία δόση ελάφρυνσης χρέους, συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι με την εν λόγω απόφαση, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία.

Οι αποφάσεις του Eurogroup προβλέπουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων, τον μηδενισμό για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin) και τον μόνιμο μηδενισμό του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα.

Απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

 την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
 τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
 τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ