ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αύξηση 17,4% στις εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο

Αύξηση 17,4% στις εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στο 9μηνο
Τι δείχνουν τα στοιχεία Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας για το 9μηνο του 2022. pixabay

Με θετικό ρυθμό της τάξης του 17,4% «έτρεξαν» το εννεάμηνο του 2022 οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθαν σε 1,65 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2021,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας, οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 20% και ανήλθαν σε 852 εκατ. ευρώ, και αυτές της κλωστοϋφαντουργίας παρουσίασαν αύξηση 29%, στα 431 εκατ. ευρώ.

Μικρή αύξηση κατά 1,2% εμφάνισαν το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού και ανήλθαν σε 360 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του κλάδου της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο φέτος στη χώρα μας καταγράφεται γενικά θετική έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αν και τόσο οι λιανικές πωλήσεις, όσο και οι εξαγωγές, εμφανίζουν σημάδια κάμψης μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο. Η κάμψη αυτή αποδίδεται στον πληθωρισμό που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση ειδών μόδας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι εγχώριες λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων, κατέγραψαν άνοδο 23,9% στο εννεάμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και ανήλθαν σε 1,85 δισ. ευρώ και όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ στην ανακοίνωσή του, η σημαντική τους αύξηση κατά 54% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σχέση με αυτό του 2021, είναι συνέπεια του ότι πέρυσι τα καταστήματα για μεγάλο διάστημα ήταν κλειστά.

Συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με το αντίστοιχο του 2021, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων παρουσιάζει θετική ποσοστιαία μεταβολή κατά 23,2% και διαμορφώνεται στο +6,7% στο τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης παραγωγής εμφάνισε αύξηση 16,1%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία υποχώρησε ελαφρά σε ποσοστό 0,7%.

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, με τις πρώτες να παρουσιάζουν ποσοστιαία μεταβολή κατά 36,5% και τις δεύτερες να εμφανίζουν άνοδο κατά 36,7%. Συνολικά διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ