ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας
Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 12/12 στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας Υπουργείο Ενέργειας

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 12/12 στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα.

Σκοπός τους είναι η εξεύρεση Συμφωνίας για την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, μια υπόθεση που αξίζει να σημειωθεί πως ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών, ήδη από τις πρώτες διαβουλεύσεις για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Με φόντο τη σημερινή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ένα δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Πιο αναλυτικά, στο χθεσινό δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα Υπουργού Κώστα Σκρέκα μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του, υπουργούς: Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκεί τους παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες, ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Αυτά είναι:

  1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
  2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
  3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Μάλιστα, η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε:

«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Σημειώνεται πως ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ