ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οι τρεις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οι τρεις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης 2022 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Eurokinissi

Αύξηση του κόστους λειτουργίας, άνοδος των τιμών και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αποτελούν τις τρεις σημαντικές και αλληλένδετες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η εικόνα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης 2022 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% ενώ το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

Ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που αύξησαν τιμές

Συνέπεια της αύξησης του λειτουργικού κόστους ήταν οι επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε ανατιμήσεις. Έτσι, παρατηρήθηκε ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, με βάση τις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι ανέβασαν τις τιμές τους αυξάνονται διαρκώς. Από 6,6% που ήταν το 2ο εξάμηνο του 2020, ανήλθαν στο 23,6% το 1ο εξάμηνο του 2021, στο 34,8% το 2ο εξάμηνο του 2021 και αντίστοιχα στο 59,2% το 1ο εξάμηνο του 2022.

Επιδεινώθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας

Παράλληλα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας καταγράφονται σοβαρά προβλήματα ρευστότητας τα οποία σχετίζονται τόσο με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο και με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης που προηγήθηκε.

Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτυπώνεται με την αύξηση των ήδη υψηλών ποσοστών των επιχειρήσεων που έχουν μηδενικά ή αρκετά χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, φαίνεται να έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες τον Ιούλιο του 2022 δήλωσαν ότι είχαν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα αντιστοιχούσαν στο 27,8% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ειδικά για τις πολύ μικρές, οι οποίες και αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, όπως επίσης και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, όπως επισημαίνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ