ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Economist: Οικονομική πρωτιά για την Ελλάδα το 2022 - Ξεχώρισε με διαφορά

Economist: Οικονομική πρωτιά για την Ελλάδα το 2022 - Ξεχώρισε με διαφορά
Ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες για συνολικά 34 χώρες AP Photo/Petros Giannakouris

«Οικονομική νικήτρια» για το 2022 ανακηρύσσει την Ελλάδα ο Economist σε μια χρονιά με πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όπως είναι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. 

Ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες για συνολικά 34 χώρες, οι οποίες θεωρούνται κυρίως πλούσιες.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες που αξιολογήθηκαν ήταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ο πληθωρισμός, το εύρος πληθωρισμού, η απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος.

Όπως αναφέρει, κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρο, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση αυτής της κατάταξης.

Πρώτη στην κατάταξη η ΕλλάδαThe Economist

Η ανάρτηση επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά το οικονομικό party πραγματοποιείται στην Μεσόγειο και στην κορυφή της λίστας μας είναι η Ελλάδα».

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4 των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ