ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει η εστίαση: Τι λένε οι επαγγελματίες του κλάδου στο CNN Greece

Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει η εστίαση: Τι λένε οι επαγγελματίες του κλάδου στο CNN Greece
Εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ ελπίζουν σε αυξημένη κατανάλωση τις μέρες των Χριστουγέννων. Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Στην αυξημένη κατανάλωση των γιορτών «ποντάρουν» οι επαγγελματίες του κλάδου του εστίασης εν μέσω ενός χειμώνα που ο προβληματισμός είναι έντονος στις επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των πρώτων υλών.

Μετά την καλή περίοδο που προηγήθηκε το καλοκαίρι -λόγω του τουρισμού- και η οποία διατηρήθηκε έως τον Οκτώβριο, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται «εμφανής μείωση στην κατανάλωση στα εστιατόρια», όπως σημείωνε πρόσφατα ο Πρόεδρος των Εστιατορίων Αττικής Γιάννης Δαβερώνης.

Οι πρώτες, έπειτα από τα δύο χρόνια της πανδημίας, γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς περιορισμούς, δημιουργούν ωστόσο την προσδοκία στους επαγγελματίες ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών των προηγούμενων ετών. Παρά το γεγονός ότι φέτος το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών πιέζεται λόγω των ανατιμήσεων και περιορίζονται οι δαπάνες τους που αφορούν στη διασκέδαση. Ελπίζοντας ότι το εορταστικό κλίμα θα τονώσει τη διάθεση τους για εξόδους, φαγητό και ποτό εκτός σπιτιού.

Οι κρατήσεις στα εστιατόρια και οι τιμές

Οι εικόνα που περιγράφουν επαγγελματίες του κλάδου από τις κρατήσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες της πρωτεύουσας είναι πως υπάρχει κινητικότητα για τις μέρες των γιορτών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν το φαγητό έξω τουλάχιστον για το ένα από τα γεύματα των Χριστουγέννων.

Αρκετά είναι τα εστιατόρια που έχουν δημιουργήσει εορταστικά μενού είτε χριστουγεννιάτικο μπουφέ, τα οποία έχουν προκαθορισμένη τιμή και απαιτείται κράτηση νωρίτερα για τα επισκεφθεί κάποιος τις συγκεκριμένες μέρες. Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του εστιατορίου. Μεσοσταθικά για ένα μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο, το μενού φτάνει τα 40 έως 60 ευρώ το βράδυ της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων. Μπορεί βεβαίως να βρει κανείς και οικονομικότερες επιλογές ή να επιλέξει εστιατόριο χωρίς προκαθορισμένο μενού, καθώς και πολύ ακριβότερες.

Μενού για τις ημέρες των γιορτών έχουν, όπως κάθε χρόνο, διαμορφώσει και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας. Και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές διαφοροποιούνται, με φθηνότερες επιλογές στα ξενοδοχεία με εορταστικό μπουφέ περί τα 45 -50 ευρώ και ακριβότερες στα πολυτελή ξενοδοχεία που προσφέρουν μενού με κρασί ή σαμπάνια και αρκετές φορές συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Άλλοι θα επιλέξουν το φαγητό στο σπίτι και να επισκεφθούν στη συνέχεια καφετέριες και μπαρ ή θα συνδυάσουν καφέ και κάποιο σνακ κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών τους. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες κανονικότητας η «καλή» περίοδος για την εστίαση τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στο διάστημα αυτό, ευελπιστούν οι επαγγελματίες να κερδίσουν το στοίχημα της κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ