ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εστίαση: Τι έδειξε η κίνηση τα Χριστούγεννα στην Αττική

Εστίαση: Τι έδειξε η κίνηση τα Χριστούγεννα στην Αττική
Η αυξημένη κίνηση τις μέρες των γιορτών δίνει «ανάσα» στις επιχειρήσεις εστίασης ωστόσο η ανησυχία παραμένει για τους επόμενους μήνες. Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ικανοποιητική χαρακτηρίζουν την κίνηση τις μέρες των Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις εστίασης της Αττικής, εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι πληρότητες στα καταστήματα έφτασαν περί το 80% σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εστιατορίων Αττικής Γιάννης Δαβερώνη, καθώς οι καταναλωτές, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων βγήκαν έξω για φαγητό ή ποτό και τα μαγαζιά δούλεψαν.

Κάτι άλλωστε που διαφαινόταν και από τις αυξημένες κρατήσεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, όπως αντίστοιχα αναμένεται και για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

Η κατανάλωση και τα γεμάτα καταστήματα τις μέρες των γιορτών δίνουν σε κάθε περίπτωση, μία «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου, έπειτα μάλιστα από τα Χριστούγεννα των προηγούμενων δύο ετών που κύλησαν με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο δεν αποτυπώνουν τη γενικότερη εικόνα του κλάδου με τους επαγγελματίες να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των επόμενων μηνών. Τα μεγάλα «αγκάθια» για την εστίαση είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, όσον αφορά στα λειτουργικά τους έξοδα.

Ανησυχία όμως υπάρχει σχετικά και με την πορεία της κατανάλωσης καθώς οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας δεν έχουν πλέον πολλά περιθώρια για αυξημένες δαπάνες στη διασκέδαση. Εξάλλου η μείωση της κατανάλωσης ήταν εμφανής το τελευταίο διάστημα στα εστιατόρια, μετά και τον Οκτώβριο που ακόμα «κρατούσε» η καλή περίοδος λόγω του τουρισμού, σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει πρόσφατα ο κ. Δαβερώνης.

Οι επαγγελματίες του κλάδου κάθε χρόνο «ποντάρουν» στο διάστημα από 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, εν μέσω των εορτών δηλαδή, όταν οι πολίτες αυξάνουν τις εξόδους τους και επισκέπτονται εστιατόρια, ταβέρνες καφέ και μπαρ.

Aκόμη ωστόσο και μία καλή πορεία κατά την συγκεκριμένη περίοδο φέτος, η οποία γνωρίζουν πως θα είναι παροδική, δεν είναι αρκετή, όπως επισημαίνουν, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστη ο κλάδος κατά την περίοδο της πανδημίας,

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 43,8% των μικρών επιχειρήσεων εστίασης δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα τον Ιούλιο του 2022 ενώ περισσότερες από 6 στις 10 (64,4%) είτε δεν είχαν ταμειακά διαθέσιμα είτε τα διαθέσιμα επαρκούσαν το περισσότερο για έναν μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ