ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας
«Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα στα οικονομικά του κράτους με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι η καλή πορεία του προϋπολογισμού επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί και τη θέληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το υπερπλεόνασμα θα κατευθύνεται πάντα στην κοινωνία.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τον Μάρτιο ξεκινάει το νέο πρόγραμμα για φθηνή στέγη ενώ τον Φεβρουάριο η ρύθμιση των δανείων και η νέα κάρτα αγορών που έχει «περισσότερα οφέλη ακόμη και από τη μείωση του ΦΠΑ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα στα οικονομικά του κράτους με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Απαντώντας σε ερώτημα για τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Οικονομικών είπε:

«Θα έχουμε την τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού. Πρέπει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την ενεργειακή κρίση και γενικότερα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, πρέπει να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε θέσεις απασχόλησης αλλά να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ανεργία. Συνεπώς, γενναία και ρεαλιστική (σ.σ. αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «δεν είχαν καμία αύξηση των απολαβών τους την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά έχουμε ήδη την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς του 1% στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, έχουμε μία πρώτη στήριξη του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 280 εκ. ευρώ και προετοιμάζουμε ένα νέο μισθολόγιο το οποίο θα υλοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, τόσο για το ενιαίο μισθολόγιο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια και θα αφορά κυρίως τους χαμηλόμισθους και αυτούς που έχουν θέσεις ευθύνης».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση λειτουργεί νοικοκυρεμένα και συνετά και όχι μόνο η χώρα δεν θα πάει σε μνημόνια αλλά έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022.

«Το 2023 εκτιμάται ότι θα έχει τριπλάσιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, είπε:

«Είχαμε πει ότι θα ενισχύσουμε σημαντικά την άμυνα της χώρας και την αποτρεπτική ισχύ αυτής. Παρά το γεγονός ότι έχουμε αντιμετωπίσει πολλές εξωγενείς κρίσεις, έχουμε ενισχύσει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,5 δις ευρώ, όταν μέχρι πριν 2-3 χρόνια ήταν 500 εκ. ευρώ. Αθροιστικά, έχουμε δώσει σημαντικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Έχουμε ενσωματώσει στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά αυξημένες αμυντικές δαπάνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ