ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Στο 9,2% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο - Στο 7,6% στην Ελλάδα

Πληθωρισμός: Στο 9,2% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο - Στο 7,6% στην Ελλάδα
Pixabay

Σαφή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,2% το Δεκέμβριο του 2022 έναντι 10,1% ένα μήνα νωρίτερα.

Αντίστοιχα, στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έπεσε στο 7,6% έναντι 8,8% το Νοεμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 7,2%.

Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν η Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%).
Στον αντίποδα, οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό ήταν η Ουγγαρία (25,0%), η Λετονία (20,7%) και η Λιθουανία (20,0%).

Στο σύνολο των χωρών για τις οποίες η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι 22 κατέγραψαν χαμηλότερο πληθωρισμό το Δεκέμβριο, οι δύο δεν είδαν κάποια μεταβολή ενώ τρεις κατέγραψαν αύξηση.

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, η σημαντική πτώση στο κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ, με δεδομένη την περαιτέρω μείωση και τον Ιανουάριο εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023.

Γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να παίξει ρόλο και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει πως για την ίδια η τιθάσευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Έτσι, πλέον οι αγορές αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη φρασεολογία της Κριστίν Λαγκαρντ στις 2 Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης αλλά και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της αναφορικά με τα επιτόκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ