ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκρέκας: Νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας με το νέο ΕΣΕΚ

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών υπουργείο Ενέργειας

Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, «το νέο προτεινόμενο ΕΣΕΚ, είναι δομημένο με τρόπο που δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης ενώ, με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου, θα επιτύχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές» και πρόσθεσε πως «μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ με την τελική του μορφή, θα γίνει ένα όχημα για το πράσινο μέλλον της χώρας μας»

«Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοδοξούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουμε το ΕΣΕΚ στην Ευρώπη.»

Σύμφωνα με τα όσα είπε νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας «έχει δοθεί έμφαση στις δράσεις και τεχνολογίες που έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία» σημειώνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως δεν έχει επιλεγεί η πιο οικονομική λύση, αλλά αυτή που προσφέρει περισσότερα σε τοπικό επίπεδο.

Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε πως οι δράσεις που δρομολογούνται θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Με το νέο ΕΣΕΚ, το πρωί της Τετάρτης 18/1, παρουσιάστηκαν οι βασικοί πυλώνες του αναθεωρημένου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει ορίζοντα το 2030.

Οι επτά παρεμβάσεις του νέου ΕΣΕΚ

• Ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών και Αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, με την προσθήξη περισσότερων από 12GB μέχρι το 2030 κα εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.

• Αποθήκευση Ενέργειας

Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος

• Ενεργειακή αποδοτικότητα

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, smart διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγής συμπεριφορών προς τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Ο δράσεις αυτές μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία.

• Εξηλεκτρισμός των ελαφρών μεταφορών

Ηλεκτροκίνηση στα μεσαία / ελαφριά οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Μεγάλο κομμάτι των απαιτούμενων επενδύσεων είναι σε οχήματα και τις μπαταρίες τους. Μια ολόκληρη οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών θα πρέπει να δημιουργηθεί με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.

• Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου

Με χρήση στις μεταφορές, στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη έχουμε σημαντική κινητικότητα στον χώρο που σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.

• Ανάπτυξη συνθετικών, πράσινων καυσίμων (RFNBO)

Με χρήση στις μεταφορές, σε βαρέα οχήματα, ναυτιλία και αεροπορία. Μια ολόκληρη καινούργια βιομηχανία που θα πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνεται.

• Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS)

Για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας, (κυρίως τσιμέντο, διύλιση και λιπάσματα). Θα απαιτηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός, δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις του Εθνικού Σχεδίου συζητήθηκαν στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή και θα τεθούν εκ νέου προς διαβούλευση, πριν το νέο ΕΣΕΚ κατατεθεί προς έγκριση από την ΕΕ, μέχρι τον Απρίλιο 2023. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα υποβληθούν στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα του 2024.

Δείτε την παρουσίαση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ εδώ:

Η αναθεωρημένη πρόταση ΕΣΕΚ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης