ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΥΠΑ - ΤΑΙΠΕΔ: Έργο 133,9 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση 37 επαγγελματικών σχολών

ΔΥΠΑ - ΤΑΙΠΕΔ: Έργο 133,9 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση 37 επαγγελματικών σχολών
Πρόκειται για έργο ύψους σχεδόν 134 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπουργείο Εργασίας

Την ριζική ανακαίνιση 37 επαγγελματικών σχολών προβλέπει η σύμβαση τεχνικής βοήθειας ύψους 133,9 εκατ. ευρώ, που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΥΠΑ και του ΤΑΙΠΕΔ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, αλλάζει ριζικά η εικόνα των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσα από την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των 37 ιδιόκτητων ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για έργο ύψους σχεδόν 134 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (ΜΣΣΣ) έχει αναλάβει τη διαχείριση. Πρόκειται για την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, που υποστηρίζει το κράτος στις προσπάθειές του να υλοποιήσει σύνθετα έργα, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και έχουν χαρακτηριστεί ως Στρατηγικής Σημασίας.

  • Τα κτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμα είναι τα εξής:

Σημειώνεται πως η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΣ αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας -συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ- που «ωριμάζει» η ΜΣΣΣ, μάλιστα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την κτιριακή αναβάθμιση 80 δημόσιων νοσοκομείων, 166 Κέντρων Υγείας, του κτιρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού σε νέο κτήριο στον Ασπρόπυργο, μεταξύ άλλων.

Η σχετική σύμβαση τεχνικής βοήθειας υπεγράφη σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Αθ. Ζηλιασκόπουλος, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης, Ελένη Γιώτη και η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αρμόδια για τις ΕΠΑΣ, Γιάννα Χορμόβα.

Αναβάθμιση των υποδομών

Με το έργο αυτό -που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025- αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα κτήρια των ΕΠΑΣ, στα οποία δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την περίοδο 1970-1980 οπότε και ανεγέρθηκαν. Πρόκειται δηλαδή για παλιά, μεγάλα και ενεργοβόρα κτήρια, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει συστηματική συντήρηση ή ανακαίνιση και δεν ήταν φιλικά προς τους χρήστες τους, δηλαδή τους χιλιάδες μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των ΕΠΑΣ.

Με τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν, η ΔΥΠΑ θα αποκτήσει λειτουργικά, ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, με σύγχρονους εκπαιδευτικούς χώρους και αναβαθμισμένες ψηφιακές υποδομές. Επιπροσθέτως, τα κτήρια των ΕΠΑΣ θα γίνουν πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία και έτσι θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια, που έχει ήδη ξεκινήσει, με την κατασκευή ραμπών προσβασιμότητας σε όλες τις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, αρχής γενομένης από τις ΕΠΑΣ Αττικής.

Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των ΕΠΑΣ εντάσσεται στη συνολικότερη μεταρρύθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που παρέχεται από τη ΔΥΠΑ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχει δρομολογηθεί -επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης- ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού 300 εργαστηρίων, καθώς και η ανάπτυξη εργαλείων για την ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και τις απαιτούμενες νέες ειδικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

  • Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα:
Αναβάθμιση ΕΠΑΣ

Σημειώνεται τέλος ότι με δεδομένο ότι στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ οι εκπαιδευόμενοι το πρωί κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και το απόγευμα εκπαιδεύονται στην τάξη και τα εργαστήρια των Σχολών, η ΔΥΠΑ προωθεί στρατηγικές συνεργασίες για την εξασφάλιση της βέλτιστης μαθητείας στον εργασιακό χώρο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συνεργασία με τον όμιλο ONEX για την ΕΠΑΣ Ελευσίνας και τις ειδικότητες ναυπηγικής ζώνης, αλλά και η Συνεργασία με την ΕΑΒ για την ΕΠΑΣ Χαλκίδας και την ειδικότητα μηχανοσυνθετών αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Το έργο της αναβάθμισης των υποδομών των σχολών μαθητείας της ΔΥΠΑ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό. Διότι η εικόνα των σχολών, οι υποδομές τους, υπονομεύουν τόσο την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά όσο και το έργο των καθηγητών. Είναι ευχής έργον ότι έχουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τους διαθέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, σε μια περίοδο που δίνουμε μεγάλο βάρος στις δεξιότητες και την αναβάθμιση στο σύνολό της, της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε:

«Εδώ και 3,5 χρόνια η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με ένα σημαντικό έργο. 134 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών μας ανά την επικράτεια, που θα δώσει τη δυνατότητα για ακόμα πιο ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση σε χιλιάδες νέους που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο. Ευχαριστώ πολύ το ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε:

«Η ανάθεση της ωρίμανσης του έργου στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΤΑΙΠΕΔ. Αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία και την πολύτιμη τεχνογνωσία που διαθέτει η Μονάδα θα εργαστούμε με υπευθυνότητα, προσήλωση και διαφάνεια προκειμένου να δημοπρατηθεί απρόσκοπτα αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο».

Η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αρμόδια για τις ΕΠΑΣ, Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε:

«Βασικός πυλώνας των πολιτικών της ΔΥΠΑ είναι και η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της, από το θέμα των κτιρίων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων έως το τι θα διδάξουμε τα παιδιά ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Το έργο που ξεκινά σήμερα με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ θα καταστήσει τα κτίρια των ΕΠΑΣ όχι μόνο ενεργειακά αυτόνομα, αλλά και πιο φιλικά προς μαθητές καθηγητές. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που συνδυάζεται με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων που είναι φέτος και αναδεικνύει τον μετασχηματισμό της ΔΥΠΑ και το βάρος που δίνει στην εκπαιδευτική της διάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ