ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς είδαν οι φορείς της αγοράς την ομιλία του Πρωθυπουργού

Πώς είδαν οι φορείς της αγοράς την ομιλία του Πρωθυπουργού
Η πρώτη αποτίμηση της ομιλίας του Πρωθυπουργού από τους φορείς της αγοράς, ΙΝΤΙΜΕ

Την πρώτη αποτίμηση σχετικά με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ζητήματα της ακρίβειας αλλά και την αύξηση του κατωτάτου μισθού κάνουν φορείς της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης σημειώνει: «Με αισιόδοξα μηνύματα, με ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά κυρίως με την πεποίθηση που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία είναι από τα δυνατά σημεία της κυβέρνησης, δόθηκε μια κατατοπιστική εικόνα για την παρούσα και μελλοντική, οικονομική, αναπτυξιακή και εργασιακή κατάσταση της χώρας. Το όραμα για την συνέχιση της οικονομικής μας ανάπτυξης την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης αποτυπώθηκε μέσα από τις επί μέρους τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην “εφ όλης της οικονομικής και εργασιακής ύλης” συνέντευξης “τύπου ΔΕΘ” που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ».

«Ο πρωθυπουργός πρόταξε το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας που απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους ενώ έδωσε το στίγμα για την συνέχιση της λελογισμένης στήριξης του επιχειρείν αλλά και του κοινωνικού συνόλου επιφυλασσόμενος να οριστικοποιήσει το πλαίσιο το προσεχές διάστημα. Οφείλουμε από την πλευρά των μικρομεσαίων πολιτών και επιχειρήσεων να αναγνωρίσουμε την συνέπεια λόγων και έργων, καθώς μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά όπως κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές με περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις» προσθέτει.

«Σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ καθώς ο αριθμός των εργαζομένων και των αμοιβών μεγαλώνει αναμένονται και άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις με περαιτέρω μειώσεις 3-4 μονάδων σε βάθος τετραετίας πέραν του 0,6% του 2023. Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε και σε θέματα που περίμενε καλύτερα αποτελέσματα, όπως στην αύξηση των εισαγωγών στο 45% του ΑΕΠ, παρά τις αυξημένες εξαγωγές, που διευρύνει ένα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, στην επιβράβευση των συνεπών πελατών των τραπεζών, στις αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, την φορολογική συμμόρφωση και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η σταθερότητα της μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, η βεβαιότητα που αποπνέει, αλλά και ο τεκμηριωμένος λόγος του πρωθυπουργού, πάντα κατά τη προσωπική μου άποψη, αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον της χώρας όπως όλοι επιθυμούμε με δημιουργία, με αύξηση μισθών, με νέες δουλειές, με επιστροφή των νέων επιστημόνων στη πατρίδα μας, με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο υγιείς επιχειρήσεις. Συμπερασματικά, κρατάμε τα στοιχεία ότι το απόθεμα της Ελλάδας, το γνωστό “μαξιλάρι”, έχει αυξηθεί στα 39 δις ευρώ με μείωση και όχι αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ότι τα 31 δις ευρώ του ΤΑΑ αφορούν δράσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τέλος πως οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να κάνει η Ελλάδα το τελευταίο βήμα και να επιστρέψει το 2023 στην επενδυτική βαθμίδα» συμπληρώνει.

«Το βέβαιο είναι ότι σήμερα “δεν είναι όλα καλά καμωμένα”, αλλά ότι έγιναν αρκετά πράγματα υπό πρωτόγνωρες συγκυρίες και κυρίως πως μπορούν την επόμενη τετραετία να γίνουν πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

«Γενναία μέτρα κι όχι ''ασπιρίνες''»

«Χρειάζονται γενναία μέτρα και όχι ''ασπιρίνες'' που βοηθούν μεν αλλά δεν δίνουν λύσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο CNN Greece. Eπεσήμανε ότι το ενεργειακό είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις και δεν μπορεί να δοθεί λύση με επιδόματα την ίδια στιγμή μάλιστα που οι τιμές στα βασικά είδη αυξάνονται.

Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό σημείωσε πως το ΕΕΑ είναι υπέρ της αύξησης υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρχει για τις επιχειρήσεις αντίστοιχη φορολογία με τις χώρες της Ευρώπης. Εάν δεν υπάρξουν μέτρα σχετικά με την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και τη μείωση του τεράστιου μη μισθολογικού κόστους, οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω απολύσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Υπέρ τη αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά με μέτρα για τις επιχειρήσεις»

Είμαστε «υπέρ της αύξηση του κατώτατου μισθού, τόση όση αντέχει η οικονομία» υποστήριξε από την πλευρά του μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνοδευτεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ