ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Καλάθι νοικοκυριού: Οι νέες λίστες και οι έλεγχοι στην αγορά

Καλάθι νοικοκυριού: Οι νέες λίστες και οι έλεγχοι στην αγορά
Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ στην αγορά.

Στη 13η εβδομάδα εφαρμογής του μπαίνει σήμερα το «καλάθι του νοικοκυριού» με ανανεωμένες λίστες από πλευράς των σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και τους ελέγχους που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η ΔΙΜΕΑ στην αγορά, προκειμένου να εντοπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπος Μελισσινός και ο CEO της Warply και υπεύθυνος της πλατφόρμας e-katanalotis, Γιάννης Δοξαράς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νέα «καλάθια»

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για τις νέες λίστες των σούπερ μάρκετ τη 13η εβδομάδα του «καλαθιού του νοικοκυριού», όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από το σύνολο των 833 προϊόντων που περιλαμβάνονται, στα 57 (7%) οι τιμές ανέβηκαν, σε άλλα 57 (7%) μειώθηκαν και σε 719 (86%) παρέμειναν σταθερές.

«Τιμές σταθμισμένες σε όγκο και βάρος» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τη διακύμανσή τους και τη σύγκριση που γίνεται σε εβδομαδιαία βάση προσθέτοντας πως «η πρωτοβουλία μας σταθερά προσφέρει εναλλακτική διέξοδο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Οι έλεγχοι για τη μείωση της ποσότητας και πότε είναι παράνομο

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να δοθούν και στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων και τους σχετικούς ελέγχους που κάνει η ΔΙΜΕΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας που αφορούν και στις περιπτώσεις εκείνες που μειώνεται η ποσότητα του προϊόντος μέσα στις συσκευασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας έχει παραθέσει παραδείγματα προϊόντων από εταιρείες στα οποία, όπως επισημαίνει, η ποσότητά τους έχει μειωθεί και αντίστοιχα οι τιμές είτε έχουν αυξηθεί, είτε μένουν σταθερές.

Από την πλευρά του υπουργείο Ανάπτυξης έχει διευκρινίσει πως η πρακτική της μείωσης της ποσότητας δεν είναι παράνομη, εφόσον ωστόσο αναγράφεται η νέα ποσότητα του προϊόντων αλλά και εφόσον το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης δεν είναι υψηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ