ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Νέα αποκλιμάκωση - 7,2% στην Ελλάδα και 8,5% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Νέα αποκλιμάκωση - 7,2% στην Ελλάδα και 8,5% στην Ευρωζώνη
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο αναμένεται να έχει η ενέργεια Pixabay

Τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα τον Ιανουάριο με ποσοστό 7,2%, από 7,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη της Eurostat.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στην Ευρωζώνη, από το 9,2% το Δεκέμβριο στο 8,5% τον Ιανουάριο.

Πιο αναλυτικά, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης στον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο - αλλά με σημαντική επιβράδυνση - αναμένεται να έχει:

  • Η ενέργεια, με ποσοστό 17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο
  • Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, με ποσοστό 14,1%, έναντι 13,8% το Δεκέμβριο
  • Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, με ποσοστό6,9%, έναντι 6,4% το Δεκέμβριο και
  • Οι υπηρεσίες, με ποσοστό 4,2% έναντι 4,4% το Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 7,2%.

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, η σημαντική πτώση στο κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ, με δεδομένη την περαιτέρω μείωση και τον Ιανουάριο εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023.

Γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να παίξει ρόλο και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει πως για την ίδια η τιθάσευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Έτσι, πλέον οι αγορές αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη φρασεολογία της Κριστίν Λαγκαρντ στις 2 Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης αλλά και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της αναφορικά με τα επιτόκια.

Δείτε εδώ τις προβλέψεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου:

Eurostat (2-01022023-ap-en.pdf | 270.49 KB | application/pdf)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ