ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς θα «μεγαλώσει» το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πώς θα «μεγαλώσει» το «καλάθι του νοικοκυριού»
Νέες κατηγορίες αλλά και «διαίρεση» των υφιστάμενων ώστε να ενταχθούν περισσότερα προϊόντα σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Eurokinissi

Να «μεγαλώσει» το «καλάθι του νοικοκυριού» σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, εντάσσοντας σε αυτό, νέες κατηγορίες προϊόντων, προχωρώντας παράλληλα και στη διαίρεση υφιστάμενων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση των κατηγοριών σε 60, από 51 που είναι σήμερα. Στα πλάνα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτό να εφαρμοστεί είτε από τις 22 Φεβρουαρίου όποτε και αναμένεται να ισχύσει παράλληλα το «σαρακοστιανό καλάθι» είτε - εφόσον είναι εφικτό από πλευράς των σούπερ μάρκετ- μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Μπαίνει» το μοσχάρι, εξετάζονται η σοκολάτα και τα αναψυκτικά

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο CNN Greece, στην κατηγορία του κρέατος αναμένεται να ενταχθεί και το μοσχάρι. Υπενθυμίζεται ότι το μοσχαρίσιο κρέας είχε συμπεριληφθεί στο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» -για περιορισμένο δηλαδή χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των γιορτών- ενώ στο σταθερό «καλάθι του νοικοκυριού» στην κατηγορία του κρέατος αυτή τη στιγμή, υπάρχει το χοιρινό και το κοτόπουλο.

Δύο ακόμη προϊόντα για τα οποία ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις προκειμένου να «μπουν» στο «καλάθι», είναι η σοκολάτα και τα αναψυκτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η σοκολάτα επίσης είχε συμπεριληφθεί στο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» ενώ τα αναψυκτικά υπενθυμίζεται ότι βρίσκονταν ανάμεσα στα προϊόντα για τα οποία υπήρχε συζήτηση σχετικά με το εάν θα «μπουν» ή όχι στο «καλάθι» στις αρχές της εφαρμογής του μέτρου.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στο CNN Greece το κριτήριο για να ενταχθούν νέα προϊόντα στο «καλάθι» είναι να υπάρχει στις κατηγορίες αυτές «ανταγωνισμός» ώστε να υπάρξει και βελτίωση των τιμών.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται και η «διαίρεση» κάποιων κατηγοριών. Όπως για παράδειγμα στην κατηγορία του γάλακτος, πέραν των υφιστάμενων προϊόντων (γάλα φρέσκο πλήρες, φρέσκο με χαμηλά λιπαρά και εβαπορέ) να προστεθεί επίσης το γάλα μακράς διάρκειας. Επίσης στην κατηγορία των οσπρίων όπου σήμερα οι αλυσίδες επιλέγουν ένα τουλάχιστον είδος, να υπάρξει εξειδίκευση των κατηγοριών πχ. φακές, φασόλια κτλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ