ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το «αποτύπωμα» της ΕΕ στη Θεσσαλία και η σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το «αποτύπωμα» της ΕΕ στη Θεσσαλία και η σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Η εκδήλωση «η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Θεσσαλία» που πραγματοποίησαν στη Λάρισα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο κομβικός ρόλος της ΕΕ στην ανάπτυξη της περιφέρειας, η αναπτυξιακή πολιτική της Θεσσαλίας, η σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στη Λάρισα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τρικκαίων, και του Europe Direct Θεσσαλίας.

Αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται να πραγματοποιούνται μέσα στο 2023 στις Περιφέρειες ολόκληρης της χώρας ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

«Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δημιουργήθηκε μεταπολεμικά για φέρει στην ήπειρο μας την Ειρήνη. Πέτυχε πολλά περισσότερα. Η πρωτόγνωρη αυτή οργάνωση λαών εξασφάλισε για δεκαετίες ένα μίγμα αλληλένδετων επιτευγμάτων Ειρήνης- Δημοκρατίας- Ευημερίας» σημείωσε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις συνθήκες που μεταβάλλονται σημείωσε πως «οι πολίτες προσδοκούν από την ΕΕ να συνεχίσει να εξασφαλίζει Ειρήνη, Δημοκρατία, Ευημερία υπό τις νέες συνθήκες, να τους προσφέρει προστασία από τις νέες απειλές, προοπτικές προόδου με την έννοια της προσαρμογής στα νέα δεδομένα χωρίς να απωλέσουν τα υλικά κοινωνικά και αξιακά κεκτημένα».

Με την ΕΕ αντίστοιχα στο πλαίσιο αυτό να «έχει επιλέξει μία στρατηγική που προσβλέπει σε μία ανάπτυξη- πράσινη-ψηφιακή και δίκαια» και πλέον «από συμφέρον συνεταιρισμός, καθίσταται όρος επιβίωσης στον κόσμο που γεννιέται».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως «ο αποτύπωμα της Ευρώπης είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να ξέρεις να σχεδιάζεις σωστά, να διεκδικείς, να συνεργάζεσαι και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους».

Όπως επεσήμανε «η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωταγωνιστεί, καινοτομεί και διακρίνεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με δεκάδες βραβεία και περισσότερα από 5.500 διαγενεακά, ανθρώπινα έργα, προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ».

«Η Θεσσαλία είναι παντού στην Ευρώπη, όπως παντού είναι και η Ευρώπη μέσα στη Θεσσαλία: Όπου στρέψεις το βλέμμα σου, οι ευρωπαϊκές πινακίδες σε δρόμους, σχολεία, Νοσοκομεία, Μουσεία, επιχειρήσεις αποτυπώνουν στο χρόνο τη βοήθεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή πινακίδα, στις δράσεις και τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, το ΕΣΠΑ είναι χαραγμένο στην καρδιά των ανθρώπων που βοηθιούνται» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

H νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σε μία περιοχή, όπως η Θεσσαλία με ιδιαίτερη δυναμική στον αγροτοδιατροφικό τομέα, οι πρωτοβουλίες, τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Άλλωστε σε ό,τι αφορά την παραγωγή τροφίμων, στην παρούσα συγκυρία, - μετά την πανδημία και με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση να ακολουθούν- έγινε περισσότερο σαφές πόσο σημαντικό είναι ένα εύρωστο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων καθώς και το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε ο Δημήτρης Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων αναφέρθηκε εκτενώς στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2023-2027 που βρίσκεται σε ισχύ από την αρχή του έτους και τις αλλαγές που επιφέρει. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πηγαίνουμε σε μια «πράσινη περιβαλλοντική πολιτική» με πολιτικές που υποχρεούνται οι αγρότες να εφαρμόσουν, διαδικασίες και κανονισμούς που δεν ήταν άγνωστοι αλλά πλέον είναι πιο αυστηροί.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βολουδάκης, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά» αναφέρθηκε στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας και πώς θα διαμορφωθεί το νέο «μοντέλο» αγρότη, με περισσότερη εξειδίκευση, γνώσεις πάνω σε οικονομικά ζητήματα αλλά και στο επιχειρείν.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της ΕΕ προς ένα βιώσιμο πρότυπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ