ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπουργείο Εργασίας: Το ΤΕΚΑ πολύ σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα

Υπουργείο Εργασίας: Το ΤΕΚΑ πολύ σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη χώρα
Το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους υπουργειο Εργασίας

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. ευρώ σωρευμένα κεφάλαια, ενώ η πρόβλεψη για το 2040, είναι πως θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους, και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, ανέδειξε το ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού πυλώνα (ΤΕΚΑ) ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

«Σήμερα, να χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκατ. ευρώ σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040, θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους, και πάνω από 15 δισ. ευρώ σωρευμένα αποθεματικά. Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, το ΤΕΚΑ, προοπτικά (και μάλιστα πολύ σύντομα) θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καρασιώτου.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του ΤΕΚΑ στην ανάπτυξη του «financial literacy», δηλαδή στην καταπολέμηση του «χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού»:

«Στο ΤΕΚΑ, ήδη οι νέοι ασφαλισμένοι βλέπουν τις ατομικές τους εισφορές να σωρεύονται. Πολύ σύντομα θα βλέπουν την πορεία των επενδύσεών τους. Και ξαφνικά, η κοινωνική ασφάλιση, από εκεί που στο μυαλό των μεγαλύτερων είναι μια αόριστη έννοια συνδεδεμένη με μια μελλοντική «σύνταξη», στο μυαλό και τη συνείδηση των νεότερων θα είναι ένας ατομικός λογαριασμός, ένα επενδυτικό προϊόν που πρέπει να επιλέξουν, οι αποδόσεις που θα τις παρακολουθούν, μια επιλογή ρίσκου που πρέπει να κάνουν. Άρα πολύ σύντομα και με αυτόματο τρόπο, οι νέοι μας θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και τα προϊόντα. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η κ. Andreea Moraru, Regional Head Greece and Cyprus, EBRD και ο κ. Mario Nava, Director General, DG Reform.

----

Εφορία: «Φωτιά» ο Φεβρουάριος για τους φορολογούμενους, τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέα και τέλη κυκλοφορίας

Πρόκειται για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τη δόση ή τις δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών και τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ασήκωτος μοιάζει ο λογαριασμός και οι φορολογικές υποχρεώσεις για χιλιάδες φορολογούμενους τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου. Έως την προσεχή Τρίτη, 28 του μήνα οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν υποχρεώσεις σχεδόν 3 δις ευρώ.

Ο λογαριασμός του Φεβρουαρίου περιλαμβάνει:

  • Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ
  • Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δις. ευρώ.
  • Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
  • Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Στο μεταξύ στις 28 Φεβρουαρίου 2023 τελειώνει ο χρόνος για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων υποθέσεων στην εφορία:

Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με μερικά κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο δεδομένου ότι πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Την υποβολή αίτησης για χωριστή φορολογική δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να «πάρουν διαζύγιο» στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ