ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όμιλος ΟΤΕ: Πώς ετοιμάζεται να κινηθεί μέσα στο 2023

Όμιλος ΟΤΕ: Πώς ετοιμάζεται να κινηθεί μέσα στο 2023
Σχεδιάζει τη φετινή χρονιά να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα έργα πληροφορικής αλλά και στην επέκταση σε νέες αγορές

Έτοιμος να απαντήσει στην πίεση του ανταγωνισμού και σε «επιθετικές» εμπορικές πολιτικές δηλώνει ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος σχεδιάζει τη φετινή χρονιά να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα έργα πληροφορικής αλλά και στην επέκταση σε νέες αγορές.

«Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν απαντάμε στις κινήσεις του ανταγωνισμού και προσαρμόζουμε τις τιμές μας αλλά με προσοχή. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε το μερίδιο αγοράς αλλά παράλληλα επιδιώκουμε να έχουμε μία εμπορική πολιτική που είναι ελκυστική για τους πελάτες με υψηλό μέσο όρο δαπανών» επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους οικονομικούς αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2022.

Αναφορικά με το 2023, ο όμιλος ΟΤΕ σχεδιάζει να συνεχίσει την επενδυτική στρατηγική του με έμφαση στις υποδομές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη.

Παράλληλα, σχεδιάζει να επεκταθεί και σε νέες αγορές αξιοποιώντας το brand που διαθέτει και τις σχέσεις του με τους πελάτες, ακολουθώντας τα παραδείγματα της πλατφόρμας online παραγγελιών εστίασης BOX αλλά και με την πλατφόρμα πληρωμών Payzy. Για την τελευταία έγινε ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ να σημειώνουν ότι οι χρήστες της έχουν αγγίξει πλέον τις 100 χιλιάδες.

Ένας άλλος βασικός πυλώνας της στρατηγικής για το 2023 είναι και αυτός των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς ο όμιλος αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης των ψηφιακών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των έργων πληροφορικής ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο όμιλος είδε θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης του το 2022.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 3,6% στα 3.455,3 δισ. ευρώ με την αύξηση να προέρχεται κυρίως από την κινητή τηλεφωνία (+4,3%) και την κατηγορία «λοιπών εσόδων» (+14,4%) όπου περιλαμβάνονται τα έργα πληροφορικής. Μάλιστα, τα έσοδα από παροχή system solutions σημείωσαν μια ακόμα ισχυρή αύξηση, κατά 45% στο δ’ τρίμηνο, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος τομέας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου ΟΤΕ.

FTTH

Από τα μεγάλα στοιχήματα του ομίλου ΟΤΕ είναι, πάντως, η επένδυση στο δίκτυο FTTH. Στο τέλος του 2022 το δίκτυό του ομίλου κάλυπτε συνολικά 911 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις (+350 χιλιάδες σε ένα χρόνο).

Ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι να φθάσει τα 1,4 εκατ. γραμμές. Στο δ’ τρίμηνο οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 27 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 137 χιλιάδες.

Το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους από 11% ένα χρόνο νωρίτερα. Σε αυτό συνέβαλαν η αυξημένη διαθεσιμότητα του δικτύου και οι στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, σύμφωνα με τον όμιλο, ο οποίος περιμένει το νέο πρόγραμμα επιδότησης που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023 για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στη συγκεκριμένη αγορά.

Σημειωτέον πως στο τέλος του 2023 οι ευρυζωνικές συνδέσεις της Cosmote έφθασαν στα 2.318.241 με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 52%. Η Cosmote ήταν αυτή που κέρδισε τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις νέες ευρυζωνικές συνδέσεις στο δ’ τρίμηνο του 2022 με 20 χιλιάδες έναντι 4 χιλιάδων των ανταγωνιστών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ