ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: Εφικτό να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός

Σταϊκούρας: Εφικτό να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εφικτή χαρακτήρισε μια «γενναία και ρεαλιστική» αύξηση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου (25/2).

«Είμαι θεσμικός συνομιλητής σας. Εισηγείται ο υπουργός Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι είναι εφικτό να αυξηθεί γενναία αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός» είπε ο κ. Σταϊκούρας, και ερωτηθείς για το τι θεωρεί ο ίδιος ρεαλιστικό, απάντησε:

«Θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση σε πολύ λίγες ημέρες».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και μόνιμα από την κυβέρνηση.

Τόνισε δε, πως, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια από τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εάν υπάρξει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Χαρακτήρισε δε, βασική προτεραιότητα την αύξηση των μισθών.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για τους πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αποκάλυψε, επίσης πως μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στο πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας πάνω από 17.000 νοικοκυριά.

«Έχουμε ξεπεράσει τις 3.700 εγκεκριμένες αιτήσεις. […] Πάνω από 150 νοικοκυριά μπαίνουν κάθε εβδομάδα στον μηχανισμό για ρυθμίσουν οφειλές είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις προβλέπουν και γενναίο κούρεμα.

Παράλληλα κάλεσε τους διαχειριστές των οφειλών (Funds, τράπεζες) να δώσουν πιο ρεαλιστικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και η διμερής διαπραγμάτευση την όποια έχουν επιλέξει 590.000 δανειολήπτες.

Απαντώντας σε ερώτημα για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι μαζί μας και το 2023, βεβαίως με μειωμένο ρυθμό, αλλά θα παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Εμείς εκτιμούμε σε 4 με 5%. Αυτό είναι ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σταθερά μειωμένο το τελευταίο διάστημα αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού. Είναι ένας υψηλός πληθωρισμός. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε ρεαλιστικότερα επίπεδα από το 2024 και μετά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ