ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έρευνα HEPI: Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου κάλυψαν την αύξηση στο ρεύμα

Έρευνα HEPI: Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου κάλυψαν την αύξηση στο ρεύμα
Η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 26,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστάθμισαν σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων το Φεβρουάριο στην Ελλάδα, σύμφωνα την μηνιαία έρευνα HEPI (κλικ εδώ) για τις λιανικές τιμές σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στον τομέα του φυσικού αερίου στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε σημαντική μείωση της τιμής καταναλωτή.

Ειδικότερα, η τιμή καταναλωτή μαζί με τους φόρους για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 26,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,15 λεπτά. Ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αγγλία όπου η τιμή έφθασε στα 44.13 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μείωση κατά 26% κατέγραψε και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε τον προηγούμενο μήνα στα 156,24 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 26% περίπου έναντι του Φεβρουαρίου του 2022.

Παράλληλα, η μέση τιμή για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 8,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 10,76 λεπτά, και ήταν μειωμένη - κατά την έκθεση HEPI- κατά 25 % σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακριβότερες χώρες είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία όπου η τιμή φθάνε στα 23,43 λεπτά.

Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, εφαρμόζουν επιδοτήσεις στις τιμές καταναλωτή, ή έχουν επιβάλει «πάγωμα» και ανώτατες τιμές.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση καταγράφει τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή. Ενδεικτικά στην Ιταλία μειώθηκαν τα «πράσινα» τέλη και οι φόροι στο φυσικό αέριο, στην Κύπρο εφαρμόζεται ενιαία έκπτωση 10 % στους λογαριασμούς ρεύματος, στη Γαλλία και την Ολλανδία επίσης εφαρμόζεται μείωση φόρων, ενώ η Ισπανία σχεδιάζει επιπλέον έκτακτη φορολογία για τις ενεργειακές επιχειρήσεις και η Ρουμανία επέβαλε πλαφόν στις τιμές.

Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό εφαρμόζονται από το Σεπτέμβριο επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ