ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αύξηση 1,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο - Η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης

Αύξηση 1,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο - Η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης
Η Ελλάδα εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ΙΝΤΙΜΕ

Ενισχυμένο κατά 5,2% εμφανίζεται το ελληνικό ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Μάλιστα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Ελλάδα εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με +1,4% και ακολούθησαν Μάλτα (+1,2%) και Κύπρος (+1,1%).

Τα στοιχεία έρχονται μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδειξαν «άλμα» της τάξης του 5,9% στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 έναντι 5,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στο 1,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

Σημειώνεται πως κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,8% στην ΕΕ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Αναθεώριση της απασχόλησης

Στις προβλέψεις της η Eurostat αναθεώρησε καθοδικά το ποσοστό για την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη, στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση από 0,4% προηγουμένως. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,5% και στην ΕΕ κατά 1,3%, μετά από 1,8% στην ΕΕ και 1,5% στην Ευρωζώνη κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων σε θέσεις εργασίας να ανέρχεται σε 165 εκατομμύρια.

Από τα στοιχεία της Ευρωζώνης ξεχωρίζει η εικόνα της Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται πως η Μάλτα (+1,6%), η Πολωνία (+0,9%), η Εσθονία, η Κύπρος και η Ολλανδία ( όλες +0,7%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-0,8%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (και οι δύο -0,5%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ