ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εμπορικά ενοίκια: Αύξηση ζήτησης και τιμών στις τουριστικές περιοχές

Εμπορικά ενοίκια: Αύξηση ζήτησης και τιμών στις τουριστικές περιοχές
Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η ζήτηση και οι τιμές για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων. INTIME / φωτογραφία αρχείου

H αυξημένη τουριστική κίνηση εντείνει τη ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές της χώρας και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τιμών των μισθωμάτων σε αυτές, κατά το τρέχον έτος.

Αντίθετα στην υπόλοιπη χώρα εκτιμάται πως οι τιμές ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων θα παραμείνουν σε σταθερά με πέρσι επίπεδα.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και ιδρυτής της Parnassos Real Estate, η τουριστική κίνηση αναμένεται καλύτερη από πέρσι και η ζήτηση για καταστήματα τόσο σε τουριστικές περιοχές της Αττικής (όπως η Πλάκα και το ιστορικό κέντρο) όσο και σε δημοφιλή νησιά παρουσιάζεται αυξημένη. Οι τιμές ενοικίασης - στις συγκεκριμένες μόνο περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση- εκτιμάται πως θα κινηθούν υψηλότερα φέτος κατά 5% έως 6% ενώ την ίδια στιγμή η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ρίχνουν τις τιμές των φυσικών καταστημάτων

Υψηλή ζήτηση μίσθωσης μόνο σε προνομιακά σημεία διαπιστώνει από την πλευρά της και η Ετήσια Έκθεση της Cerved Property Services, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα.

Η αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών από τα φυσικά καταστήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επηρεάσει την αγορά καταστημάτων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και των μισθωτών σχεδόν αποκλειστικά σε προνομιακές τοποθεσίες, όπως φαίνεται στα ευρήματα της έρευνας της CPS.

Η ζήτηση για μίσθωση στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και του Πειραιά, αλλά και στα καθιερωμένα εμπορικά κέντρα, εξακολουθεί να είναι αυξημένη λόγω της έλλειψης κενών καταστημάτων, σημειώνει η έρευνα, και λόγω των σχετικά λογικών τιμών μίσθωσης, ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, όταν ξεπέρασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο, καθιστώντας την οδό Ερμού έναν από τους δέκα πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο.

Ωστόσο, συμπληρώνει, θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει νέα έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα του λιανεμπορίου, κυρίως εμπορικά κέντρα και εμπορικά πάρκα που αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον 170.000 τ.μ. στην αγορά καταστημάτων.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται αυτή τη στιγμή έξι νέες εμπορικές αναπτύξεις, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στο Ελληνικό. Παράλληλα επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά διεθνείς αλυσίδες αθλητικών ειδών, ειδών πολυτελείας αλλά και ενδυμάτων με προσιτές τιμές, ενώ η δευτερεύουσα αγορά καταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, σημειώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ