ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin
Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη POOL PHOTO/ European Union

Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να δώσει το «παρών» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα 13/3, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σήμερα ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση.

Επίσης, οι υπουργοί θα συζητήσουν βασικά θέματα για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προσεχείς εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τον συνήθη απολογισμό των εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 του Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη- μέλη.

Παράλληλα, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση.

Σε συνέχεια δε της δήλωσης που συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιανουαρίου και βάσει θεματικού σημειώματος της Γραμματείας, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής για το ψηφιακό ευρώ.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024. Ενώ, το Ecofin θα συζητήσει την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης και θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν, επίσης, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Εξάλλου, η Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ecofin σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 που πραγματοποιήθηκε στις 24- 25 Φεβρουαρίου 2023.

Το Ecofin θα παράσχει καθοδήγηση για τις περαιτέρω εργασίες όσον αφορά τις προετοιμασίες για την προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20, καθώς και για τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στις 10- 16 Απριλίου 2023.

Επίσης, το Ecofin θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024, καθώς και να εκδώσει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού τής Ε.Ε. για το 2021. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί θα κληθούν να σημειώσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τέλος, στο περιθώριο του Ecofin, η Προεδρία θα πραγματοποιήσει την εξαμηνιαία συνεδρίαση μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ