ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς βλέπει η ελληνική αγορά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή

Πώς βλέπει η ελληνική αγορά τη διεθνή τραπεζική αναταραχή
AP/Michael Probst

Μνήμες από το παρελθόν και τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brothers ξύπνησε η νέα διεθνής τραπεζική αναταραχή όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς στο CNN Greece οδηγώντας σε μία κατάσταση «εγρήγορσης» για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του στο CNN Greece σημειώνει πως «τα απόνερα της διεθνούς τραπεζικής αναταραχής βεβαίως και ανησυχούν αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις ελληνικές τράπεζες που έχουν τους τραπεζικούς τους δείκτες σε καλή «κατάσταση».

Σαφώς οι άνθρωποι της αγοράς έχοντας στο μυαλό τους την περίπτωση της Lehman Brothers το 2008 που βεβαίως απεύχονται να επαναληφθεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse μετά τις «ενέσεις ανάνηψης». Ο διοικητής της ΤτΕ είναι καθησυχαστικός τονίζοντας πως οι άμυνες μας είναι ισχυρές στις αναταράξεις. Αλήθεια ποιος θα περίμενε μετά από τόσες περιπέτειες χρεοκοπίας μας πως θα ερχόταν ο καιρός που οι Ελληνοαμερικανοί να θέλουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τις αμερικανικές τράπεζες στις ελληνικές ως πιο ασφαλή τραπεζικό προορισμό!».

Παράλληλα σε άρθρο του ο κ. Κορκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι από το αρχικό σοκ έχει μείνει μια δικαιολογημένη θα λέγαμε επιφύλαξη με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση καθώς το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα ρευστό ως προς τις συμπεριφορές των αγορών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως «η νέα τραπεζική κρίση λόγω των εξελίξεων με την Credit Suisse, φέρνει στη μνήμη των Ελλήνων το ντόμινο που υπήρξε μετά τη «φούσκα» της Lehman Brothers, που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009 και τελικά την Ελλάδα σε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

Οπότε είναι επόμενο αυτή την στιγμή να επικρατεί ανασφάλεια σε όλη την αγορά, κάτι που φαίνεται και από την πορεία των χρηματιστηρίων».

Ο ίδιος επισημάνει πως θεωρεί «κάτι παραπάνω από αναγκαίο να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα, τόσο από το ελβετικό δημόσιο όσο και γενικότερα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να μη δούμε διάχυση της κρίσης. Η ταχύτητα στις αποφάσεις και κυρίως στις δράσεις θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της νέας τραπεζικής περιπέτειας».

Όπως σημειώνει «ήδη ασκούνται αφόρητες πιέσεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας της νέας αύξησης των επιτοκίων. Η απόφαση της ΕΚΤ για νέα άνοδο τους είναι δεδομένο ότι θα βάλει «φρένο» σε πολλούς επενδυτικούς σχεδιασμούς, θα κάνει ακόμα πιο ασύμφορη την σύναψη νέων δανείων ενώ θα δυσκολέψει κατά πολύ την προσπάθεια των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όταν μία επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό βλέπουν να επιβαρύνεται ξαφνικά ο προϋπολογισμός τους κατά εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως –ή και χιλιάδες αν το δάνειο είναι μεγάλο- είναι επόμενο να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος «κοκκινίσματος» της δανειακής σύμβασης. Ειδικά όταν αυτή η άνοδος των επιτοκίων δεν εξισορροπείται από αυξημένα εισοδήματα ή καλύτερους τζίρους».

O κ. Χατζηθεοδοσίου καταλήγει πως «η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα επιβίωσης, είτε με «ψαλίδι» σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, είτε με νομοθετικές ενέργειες που θα δίνουν πιθανότητες εξασφάλισης κάποιων περιουσιακών στοιχείων, όπως η πρώτη κατοικία και γενικά πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού του ιδιωτικού χρέους. Για πάρα πολλούς δανειολήπτες θα είναι αδύνατη η καταβολή των αυξημένων δόσεων, όσο και αν θέλουν να φανούν συνεπείς. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ