ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ενέργεια: 14 χώρες υπέγραψαν την ελληνική πρόταση - Τι προβλέπει

Ενέργεια: 14 χώρες υπέγραψαν την ελληνική πρόταση - Τι προβλέπει
υπουργείο Ενέργειας

Στήριξη από συνολικά 14 κράτη - μέλη της ΕΕ και της Κομισιόν έλαβε την ελληνική πρόταση για τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/3 στις Βρυξέλλες. 

Τα 14 κράτη μέλη που στήριξαν την ελληνική πρόταση είναι: Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο, τα οποία συμφώνησαν με τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός «σύγχρονου ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να στηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση».

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με τη σχετική εξειδίκευση από τον Έλληνα ΥΠΕΝ, κ. Κώστα Σκρέκα, η πρόταση απαρτίζεται από 4 πυλώνες, οι οποίοι προβλέπουν:

  1. Ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
  2. Αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, ως διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
  3. Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ.
  4. Δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού μηχανισμού που θα παρέχει χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός: «Η Ευρώπη θα αποκτήσει δίκτυα ικανά να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια, που θα μειώσει σε μόνιμη βάση το ενεργειακό κόστος για όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν».

Επίσης, ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές ώστε να επιτευχθεί ένας δομικός μετασχηματισμός στο σημερινό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας πιο φιλόδοξο και πιο αποτελεσματικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των πολιτών της. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να τις καθορίζουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως είναι η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποθήκευση».

Νέα μέτρα στην ΕΕ κατά του ρωσικού LNG

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η πρόταση που δίνει ουσιαστικά στα κράτη μέλη το δικαίωμα να εμποδίσουν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το να κάνουν προκράτηση των χώρων αποθήκευσης που χρειάζονται για τις αποστολές LNG. Με τον τρόπο αυτό πρακτικά δεν θα μπορούν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και να τηρούν τυχόν συμβόλαια πώλησης.

Το μέτρο αφορά και εξαγωγείς από τη Λευκορωσία, για την περίπτωση που μπορεί να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες για το ρωσικό υγροποιημένο αέριο.

Αν και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να συνεργαστούν και να συζητήσουν για την εφαρμογή του μηχανισμού με έτερα μέλη και την Κομισιόν, τελικός στόχος είναι να διευκολυνθούν στην πρόθεση τους να παρεμποδίσουν τις αποστολές ενεργειακές προϊόντων από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ