ΑΝΑΠΤΥΞΗ

e-katanalotis: Τι αλλάζει και τι σχεδιάζεται

e-katanalotis: Τι αλλάζει και τι σχεδιάζεται

Η πλατφόρμα e-katanalotis εμπλουτίστηκε από την Παρασκευή με το λεγόμενο «καλάθι της ενέργειας», προκειμένου οι καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ήδη έχουν αναρτηθεί τα τιμολόγια που διαθέτουν πάνω από 16 εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερα από 43 συμβόλαια.

Την επόμενη εβδομάδα - κατά πάσα πιθανότητα - αναμένεται επίσης να αναρτηθούν στην πλατφόρμα και τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις, των τραπεζών.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι, με τον εμπλουτισμό του εργαλείου e-katanalotis που έχει δημιουργήσει, να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις πιο συμφέρουσες λύσεις, «είτε αυτές αφορούν στα καθημερινά τους ψώνια είτε στο νέο στεγαστικό τους δάνειο και στις καταθέσεις τους». Παράλληλα να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στους συγκεκριμένους κλάδους προς όφελος του καταναλωτή.

Σημειώνεται πως έως τώρα το e-katanalotis περιελάμβανε σε καθημερινή βάση 1.200 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε σούπερ μάρκετ και των καυσίμων ανά πρατήριο ενώ σε εβδομαδιαία βάση το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και τα εποχικά «καλάθια» που είχαν δημιουργηθεί στις εορταστικές περιόδους, το «Καλάθι των Νονών» και το «Καλάθι του Αη Βασίλη». Επίσης τα φυλλάδια προσφορών των σούπερ μάρκετ, καθώς και τη νομοθεσία, ενημερωτικά σημειώματα για τα δικαιώματα και κάθε είδους χρήσιμη πληροφορία για τους καταναλωτές.

Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας ο καταναλωτής μπορεί, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να κάνει καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή καθώς και να διαμορφώσει το δικό του «καλάθι» με προϊόντα παρακολουθώντας καθημερινά την πορεία των τιμών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης την πλατφόρμα επισκέπτονται 500.000 μοναδικοί επισκέπτες την εβδομάδα, 300.000 έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους και χρησιμοποιούν την ομώνυμη εφαρμογή, ενώ 150.000 χρήστες έχουν διαμορφώσει τα δικά τους «καλάθια».

Πώς λειτουργεί το «καλάθι της ενέργειας»

Σε ό,τι αφορά το νέο εργαλείο, το «καλάθι της ενέργειας» όπως ονομάστηκε, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αναρτώνται στις 20 κάθε μήνα όταν και βάσει της νομοθεσίας υποχρεούνται οι πάροχοι να τα γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές, ενώ για το φυσικό αέριο θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάθε πάροχος μεταβάλλει τα τιμολόγιά του. Οι χρήστες της πλατφόρμας θα ενημερώνονται και θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές με βάση την κατανάλωσή τους.

Στόχος είναι ωστόσο η πλατφόρμα να περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα «εργαλεία» ώστε οι καταναλωτές να μπορούν άμεσα να κάνουν και τη σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών παρόχων. «Σε πρώτη φάση το σημαντικό είναι η πληροφορία που θα δίνεται στους καταναλωτές αλλά πάνω σε αυτό σχεδιάζουμε να ''χτίσουμε''» σημείωσε στο CNN Greece ο ΓΓ Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Όσον αφορά τέλος στην ανάρτηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, αυτά θα επικαιροποιούνται κάθε φορά που κάποια τράπεζα μεταβάλλει τα επιτόκια ή προβαίνει σε σχετικές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ