ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιτόκια: «Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες στα στεγαστικά δάνεια

Επιτόκια: «Παγώνουν» από σήμερα και για 12 μήνες στα στεγαστικά δάνεια
Unsplash

Στον «πάγο» μπαίνουν από σήμερα και για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων προστατεύοντας περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως το «πάγωμα» επιτοκίου γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δανειοληπτών και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024. Το μέτρο θα έχει 12μηνη διάρκεια και τίθεται σε ισχύ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Στα προγράμματα αυτό εμπίπτουν όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο ή ενδεχομένως και σε άλλα νομίσματα. Δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

«Ασπίδα» έναντι νέων αυξήσεων

Με αυτό τον τρόποι, οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα είναι θωρακισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σε κάθε περίπτωση θα δουν και μείωση της δόσης τους, σύμφωνα με τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που ξεκίνησαν να ανακοινώνουν τόσο οι συστημικές τράπεζες - Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank - όσο και οι μικρότερες σε μέγεθος εμπορικές τράπεζες καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Ανάλογα προγράμματα ανακοίνωσαν και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ομπρέλα προστασίας σε περίπου 400.000 δανειολήπτες.

Στόχος των προγραμμάτων ανταμοιβής είναι σε κάθε περίπτωση να μειώσουν τα τρέχοντα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου και ταυτόχρονα να τους προστατέψουν δανειολήπτες από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς. Φυσικά οι δανειολήπτες θα επωφεληθούν πλήρως εάν κατά τη 12μηνη περίοδο, τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στα προγράμματα ανταμοιβής.

Όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα ανταμοιβής δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιο τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Την Πέμπτη 4/5 η απόφαση της ΕΚΤ

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για τα επιτόκια και αναμένεται να δώσει ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα για το πόσο κοντά βρίσκονται στο τέλος του ανοδικού τους κύκλου.

Μία μέτα νωρίτερα, την Τετάρτη, η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της μέσα σε ένα περιβάλλον νέων ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η κατάρρευση και εξαγορά της First Republic Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ