ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξοικονομώ: Τα τέσσερα προγράμματα που «ανοίγουν» μέχρι τον Ιούνιο

Εξοικονομώ: Τα τέσσερα προγράμματα που «ανοίγουν» μέχρι τον Ιούνιο
Pixabay

Το χρονοδιάγραμμα για τα τέσσερα προγράμματα που «ανοίγουν» αυτόν και τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ» έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος στη σημερινή ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, κάνοντας λόγω για προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2023» θα ανοίξει στις 30 Μαΐου και θα αφορά σε επιδοτήσεις από 40% έως και 75%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων.

Όπως είπε η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους

Η αρχή θα γίνει στις 18 Μαΐου, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση θα αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ και θα είναι και πάλι κλιμακωτή ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος.

Κλικ εδώ για να δείτε κριτήρια και χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Εξοικονομώ κατ΄ οίκον

Παράλληλα, «έρχεται» το νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με κάποιες πιθανώς τροποποιήσεις εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο κύκλο του, το Πρόγραμμα απευθύνθηκε σε πολίτες/ωφελούμενους, ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών ενεργειακής κατηγορίας Δ' και κάτω, οι οποίοι εισοδηματικά εντάσσονται σε επτά κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία.

Produce e-green

Επιπρόσθετα, στις 30 Μαΐου θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα και για τις αιτήσεις συμμετοχής στο Produce e-green. Πρόκειται για το πρόγραμμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία με αιχμή την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε, όσοι συμμετάσχουν θα επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές και μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελ ή μέρη ανεμογεννήτριας. Επιδότηση θα μπορούν να λάβουν και οι επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντλίες θερμότητας ή ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται, να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο.

Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσει επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων ΚΑΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ