ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κοσμάς Μαρινάκης: Η ελλιπής οικονομική παιδεία επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Κοσμάς Μαρινάκης: Η ελλιπής οικονομική παιδεία επηρεάζει την καθημερινότητά μας
Ο Κοσμάς Μαρινάκης, Ph.D., Senior Lecturer of Economics, Singapore Management University

Για τον οικονομικό αλφαβητισμό των Ελλήνων και τη σημασία του να καταλαβαίνει κανείς έννοιες οικονομικών μιλάει στο CNN Greece ο Αναπληρωτής Καθηγητής (Senior Lecturer) Οικονομικής Επιστήμης στο Singapore Management University Κοσμάς Μαρινάκης, την ώρα που η «ανάπτυξη», o πληθωρισμός και τα επιτόκια, είναι μερικές από τις λέξεις που ακούγονται όλο και πιο συχνά.

Τα χαμηλά σκορ των Ελλήνων στον οικονομικό εγγραμματισμό και στο πεδίο της γνώσης οικονομικών όρων, φανερώνουν την ελλιπή οικονομική παιδεία των πολιτών, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη επηρεάζει την καθημερινότητά τους, την προσωπική τους ζωή και την χώρα συλλογικά.

«Αν ήμασταν σε θέση σαν λαός να καταλάβουμε τις οικονομικές συνέπειες των αποφάσεών μας, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μια διαφορετική χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής, ο οποίος επιχειρηρεί μέσα από το κανάλι του στο YouTube, να βοηθήσει στην κατανόηση βασικών οικονομικών εννοιών και φαινομένων από το γενικό κοινό.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με βασικούς οικονομικούς όρους ο Κοσμάς Μαρινάκης, σχολιάζει στο CNN Greece:

«Δυστυχώς, η οικονομική παιδεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Το παράδοξο είναι πως ακόμη και Έλληνες που έχουν τριβή με τα λογιστικά και σημαντική γνώση χρηματοοικονομικών όρων λόγω της δουλειάς τους, αγνοούν τις βασικές αρχές της οικονομικής. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα το κανάλι μου στο YouTube, το Greekonomics: για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κατανόησης των βασικών εννοιών από το γενικό κοινό».

Παράλληλα, στέκεται στην ελλιπή οικονομική παιδεία, η οποία «επηρεάζει την καθημερινότητά μας και την προσωπική μας ζωή και την χώρα μας συλλογικά. Αν ήμασταν σε θέση σαν λαός να καταλάβουμε τις οικονομικές συνέπειες των αποφάσεών μας, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μια διαφορετική χώρα. Πιο προοδευμένη, πιο δίκαιη, με λιγότερα καθημερινά προβλήματα».

«Τα οικονομικά δεν είναι πολύπλοκα. Απλώς χρειάζεται κάποιος να μας τα εξηγήσει απλά. Οι περισσότερες έννοιες είναι έμφυτες μέσα μας, καλωδιωμένες στην συμπεριφορά μας σαν όντα. Κακώς ο κόσμος έχει την εικόνα ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα».

Με φόντο τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023, ο Έλληνας καθηγητής δίνει τη δική του εκτίμηση για το αν «τελικά η ανάπτυξη 'φτάνει οσονούπω' ή να μην την… περιμένουμε;»

«Αν η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 είναι όντως στο 2,4% θα είναι χαμηλή. Η Ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί διαθέτει υποαπασχολούμενο εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου και τις βασικές υποδομές για να ανακάμψει εκρηκτικά μετά από μια δεκαπενταετή περίοδο οικονομικής ξηρασίας» σημειώνει και προσθέτει:

«Ο λόγος για τον οποίο μένουμε στάσιμοι είναι ότι δεν έρχονται επαρκείς παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα και αυτό με την σειρά του συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ένα μοντέρνο σύστημα θεσμών που να εξασφαλίζει στους ξένους επενδυτές ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν η χώρα δεν ξεπεράσει την παλιομοδίτικη νοοτροπία της «πολιτικής εκδούλευσης», ότι όλα θα τα μικροδιαχειριστεί ο πολιτικός, η χώρα θα συνεχίσει να χάνει έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό».

«Πράγματι, ακόμη και η ανάκαμψη που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα μετά την πανδημία έχει εντείνει την ανισότητα» σημειώνει και προσθέτει πως «η κατανομή του εισοδήματος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, αφού στο σύνολό της η όποια αύξηση του ΑΕΠ πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει πριμοδοτήσει τις οικονομικές ελίτ, την ώρα που η μέση τάξη βλέπει τα πραγματικά της εισοδήματά να μειώνονται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας σε πρώτη προτεραιότητα».

Σχολιάζοντας την ανησυχία του κόσμου για το ενδεχόμενο η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ να επεκταθεί στην Ευρώπη και τις ελληνικές τράπεζες, ο Κοσμάς Μαρινάκης εκτιμά πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν κάποια δείγματα ευαισθησίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάποια ιδρύματα μπορεί να έρθουν σε δύσκολη θέση εξαιτίας των δικών τους κακών επιλογών, κυρίως του παρελθόντος, όπως είδαμε με την Credit Suisse και την Deutsche Bank αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος συστημικός λόγος ανησυχίας ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, αναφορικά με το αν βλέπει «φως στο τούνελ» όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ο Έλληνας καθηγητής εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Βλέπω νέους ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν γνώσεις, κατάρτιση και όρεξη. Παιδιά που μπορούν να σταθούν άξια στο παγκόσμιο στερέωμα της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, και παντού αλλού»

«Τα νέα παιδιά είναι πολύ πιο δύσκολο να διαφθαρούν και να αφομοιωθούν από το σύστημα όπως συνέβη με τις παλαιότερες γενιές. Έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, παράθυρο στον κόσμο από το ίντερνετ, το YouTube, μιλάνε ξένες γλώσσες και βλέπουν τι γίνεται στον προοδευμένο κόσμο» επισημαίνει και τονίζει πως όσο αυτά τα παιδιά θα γίνονται περισσότερα, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στο παλιό για να φύγει από την μέση και «να μπορέσουν να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει».

Τέλος, δίνοντας τη δική του συμβουλή προς τον πολίτη που θέλει να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την οικονομική πορεία της χώρας δηλώνει:

«Νομίζω πως το πρώτο βήμα είναι να απαγκιστρωθεί από την προκατάληψη της ιδεολογίας. Να κοιτάξει περισσότερο τα δεδομένα και πόσο αυτά που του λένε οι πολιτικοί συμβαδίζουν με τις δικές του καθημερινές εμπειρίες. Στο Greekonomics προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει την οικονομία μέσα από απλά παραδείγματα και ιστορίες που αφορούν την ζωή του.

Και στην καθημερινή ενημέρωση όμως χρειάζεται να εξασκηθεί ο πολίτης στο να ακούει και να αξιολογεί την άλλη πλευρά. Να μην ακούει τις ειδήσεις από ένα μόνο κανάλι ή να μην διαβάζει μόνο ένα site. Δεν μπορεί κάποιος να είναι ενημερωμένος σωστά αν ακούει μόνο την δική του πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ